Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NICLAS KNUDSEN

«Migrating songs»
EGEN UTGIVELSE

Den danske gitaristen Niclas Knudsen kjenner de fleste som en del av powertrioen Ibrahim Electric. Men han har også mange andre jern i ilden. Han spiller med saksofonisten Christina Dahl, og andre og han har sine soloprosjekter. Og denne gangen får vi åtte egenkomponerte låter, som passer perfekt som bakgrunn mens man nyter vår- og sommersolen som endelig har valgt å vise seg fram her oppe i nord.

Og de starter med «Kind at Heart» som er dansk som det nesten er mulig å få den. Fint gitarspill, som ligger milevis både fra hans tidligere soloprosjekter og, ikke minst, fra Ibrahim Electrics driv. Med seg i bandet har han bassistene Andreas Møllerhøj og Matthias Petri, som skifter litt på bassrollen og trommeslagerne Hans Henrik Holst og Andreas Svendsen, som også veksler på å støtte musikken.

For dette er gjennomgående Knudsens verk. Riktignok får vi noen fine solier fra andre av musikerne, men de blir alle tildelt en underordnet rolle i prosjektet.

Andresporet, «Little Bird of Passage» er også en fin «sommermelodi», hvor Knudsen har full kontroll på det hele. Begge de to første komposisjonene er tilbakelente og flotte, mens det blir litt mer «trøkk» i tredjesporet «Catalan Call», men ikke mer enn at den også føyer seg fint inn i det danske. Litt bluesfeeling her, men ikke mer enn slik vi kjenner Knudsen fra tidligere.

I fjerdesporet, «Småland» er han i Sverige, og vi får en følelse av Rune Gustavssons behandling av den svenske folkemusikken, mens «Five Star» går tett på den gamle, danske Grand Prix-slägeren «Dansevise» med Grethe og Jørgen Ingemann fra 1963 (som også Ibrahim Electric gjorde en versjon av på sitt debutalbum). Her får vi Knudsens egen versjon i en blues-tapning som fungerer fint, før vi får «Butterfly Bubble», hvor vi befinner oss på sykkel gjennom Felledparken i København en litt for varm sommerdag, hvor københavnerne ligger strødd med «en kold en fra kassen» sammen med gode venner.

«Lord of Disaster» beveger seg litt nærmere Ibrahim Electric, uten å komme på det samme «!soul»-nivået. Fint triospill og med Knudsens litt «twang»-aktige gitarspill blir dette en fin låt, før de avslutter med «Northern Shanty» – også en låt som er «pære» dansk, og som er en vennlig låt man ikke trenger å ha noe forhold til båtliv for å like.

Jeg synes Niclas Knudsen, som jeg har hørt i et utall sammenhenger, har laget en svært behagelig og deilig plate sammen med gode musikere. Og jeg kan godt forstå at han gjerne vil roe ned innimellom fra party-kjøret i Ibrahim Electric. Og på denne innspillingen er gitarspillet han gjennomført og nærmest perfekt gjennomført. Alt henger fint sammen, og jeg har fått en plate som kommer til å surre og gå gjennom sommeren mens solen steker og glasset aldri blir tomt.

Jan Granlie

Niclas Knudsen (g), Andreas Møllerhøj (b), Matthias Petri (b), Hans Henrik Holst (dr), Andreas Svendsen (dr)

Skriv et svar