Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NIELS JØRGEN STEEN MONDAY NIGHT BIG BAND

«Swinging in Paradise»
STORYVILLE, 1014350

Den danske pianisten og orkesterlederen Niels Jørgen Steen er en institusjon i den danske jazzen. Han er født den 7. februar 1939, og er utdannet bokhandler, men selvlært pianist. Han har vært aktiv jazzmusiker siden 1958.

Tidlig i karrieren spilte han med Arnvid Meyers orkester, som ofte hadde Ben Webster og Harry Edison som gjestesolister. Han var ansvarlig for Niels Jørgen Steens Beatkapel på 70-tallet, dirigerte DRs Big Band og dannet i 1987 The A-Team med kremen av danske jazzmusikere. Først med Peter Thorup som vokalist og nå med Bobo Moreno. På 80-tallet hadde han et langt samarbeid med Tommy Kenter på scenen og på TV. I dag er han dirigent for Monday Night Big Band på Paradise Club i København, hvor de spiller, om ikke hver mandag (?), så i alle fall svært ofte, hvor de først og fremst spiller Steens egne storbandjazzarrangementer, inspirert av Duke Ellington og Count Basie.

I 1985 erstattet han Count Basie i Basies eget orkester. Og i Tivoli-sesongen er han å se som kapelmester for Tivolis Storband. Det finnes CDer med både Niels Jørgen Steens Beatkapel, A-Team og Monday Night Big Band. Han har vært komponist og musikalsk arrangør for DR-sendinger som «Sørøver Sally» og flere julekalendere.

For den som ikke har anledning til å møte opp på Paradise i Huset i København på mandager for å høre Steens Monday Night Big Band, får her 13 låter, som garantert har vært å høre ofte på Paradise hos «jazzdronning» Tove, og innspillingen er gjort nettopp her, den 5. og 6. september 2021.

Det spesielle med denne innspillingen er, at vokalisten Bobo Moreno medvirker på fire spor. Bortsett fra det får vi mer enn holdbar storbandmusikk med noen av Københavns mest rutinerte jazzmusikere.

Og de starter med den gamle slägeren «Lover Come Back To Me», og før de avrunder med Jesse Stones «Shake Rattle And Roll» er de blant annet innom kjente standarder som «All The Things You Are», «It Might As Well Be Spring»«Lil Darling», «It’s All Right With Me», «Cry Ne A River», «The Nearest Of You» og «Some Other Time». I løpet av denne konserten gjør de to komposisjoner av Steen, «Blue 16», med Morten Højring som gitarsolist og Peter Marott på trompet, som er en relativt enkel storbandblues, og «The Rhythm», hvor de to tenorsaksofonistene Thomas Franck og Jan Harbeck er solister. Dette er en drivende låt som passer de to solistene perfekt, og hvor kompet virkelig «pøser på» i god Basie-tradisjon.

Stort sett får v fine solistbidrag, og ensemblespillet og arrangementene er fete og gode, og Basie ligger hele tiden og lurer i bakgrunnen i flere av låtene. Og Moreno fungerer fint som vokalist med en stemme i den skikkelige, amerikanske «crooner»-stilen.

Dette er en plate som, unektelig, får en til å savne København en smule. Men ikke mer enn at jeg kan nyte det på «avstand» på plate. Og jeg føler «mandags-storbandet» hadde to fine dager for å gjøre denne liveinnspillingen i Paradise, selv om det ikke høres ut som det er «stinn brakke».

Jan Granlie

Niels Jørgen Steen (cond, arr), Johan Bylling Lang (as), Jens Søndergaard (as), Tomas Franck (ts), Jan Harbeck (ts), Katrine Suwalski (bs), Carsten Larsen (tp), Andre Bak (tp), Rolf Thofte (tp), Peter Marott (tp), Vincent Nilsson (tb), Rolf Mandiz (tb), Petter Hängsel (tb), Niels Gerhardt (tb), Ida Hvid (b), Morten Højring (g), Marie Louise Schmidt (p), Roger Berg (dr), Bobo Moreno (v)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.