Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NIELS VAN HEERTUM

«JK’s kamer +50.92509° +03.84800°»
SMERALDINA-RIMI 31

Niels Van Heertum er en musiker som holder seg til de dypere lydbølger. Han spiller tuba, euphonium, trompet og elektronikk, og denne soloinnspillingen er gjort på +50.92509° latitude og +03.84800° longtitude i hans stue i en vindmølle øst i Flandern. Tidligere har vi hørt han i samarbeid med Linus, hvor trommeslageren Øyvind Skarbø er en del av bandet + Nils Økland, pluss at han har medvirket i flere spennende prosjekter i hjemlandet Belgia.

På «JK’s kamer +50.92509° +03.84800°» utforsker han de forskjellige instrumentenes muligheter, med overlappinger og spill mot seg selv, og alt går veldig sømløst for seg. Musikken fungerer som en mild strøm av toner som endres med jevne mellomrom, men ikke mye. Men hvis man hører på starten og så hopper mot slutten, så merker man at man har «gått et stykke». Men hvis man lytter seg gjennom hele innspillingen, merker man nesten ikke at musikken beveger seg framover.

Soloinnspillingen er en del av JK’s Kamer, en serie solokonserter arrangert for GRANVAT som har til hensikt å fokusere på instrumentets lyd og improvisasjonen. Og for den utenforstående, kan dette virke som en litt meningsløs plateinnspilling, men hvis man gir seg tid, setter seg ned i godstolen, skrur opp lyden og lukker øynene, så oppdager man at det er mye natur i denne musikken. Det er som å høre tåkelurer og lyder fra store båter som passerer i tåka, og som musikk til en dokumentarfilm eller en spenningsfilm, ville dette passet perfekt.

Van Heertum er en strålende musiker, som har sine helt egne ideer å komme med i dette prosjektet. Og det er nesten umulig å ikke bli fascinert av den musikken han leverer. Vi får lange droner, alt delt inn i fire sekvenser, «Stroom», Toucht», «Schim» og «Zon», og etter at man har vært gjennom denne innspillingen, er det nesten umulig å sette på en annen plate. Til det er denne musikken rett og slett for spesiell og sterk.

Jan Granlie

Niels Van Heertum (euph, tuba, tp, elec)

Skriv et svar