Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NO HAY BANDA

«I Had A Dream About This Place»
NO HAY DISCOS, NHD 002

No Hay Banda er et Montreal-basert band som utforsker ukjente kontinenter av avantgarde og moderne eksperimentell musikk. Og på denne innspillingen, som er deres debut som gruppe, og som i tillegg er en dobbelt-CD, utforsker de musikk i avdelingen for «droner». I dette tilfellet, helt andre droner enn de vi hører om i nyhetssendinghene om dagen i forbindelse med krigen i Ukraina. De seks musikerne, Sarah Albu på vokal, Geneviève Liboiron på fiolin, Joshua Hyde på saksofoner, Felix Del Tredici på basstrombone, Daniel Áñez på piano, ondes Martenot, modular synth og Noam Bierstone på perkusjon, lager musikk jeg egentlig ikke klarer å forholde meg engasjert til, i alle fall ikke i løpet av de første gjennomspillingene. Men det kommer seg etter hvert. Og man skal ha god tid og ikke ha hodet fylt opp av særlig andre ting når man setter seg ned med disse to platene.

Komposisjonene, for det er det dette er, er laget av Anthony Tan, Sabrina Schroeder, Andrea Young og Mauricio Pauly, og musikken befinner seg adskillig nærmere samtidsmusikken enn jazzen, mest på grunn av at man nesten kan høre at dette er komponert, og at musikerne har klassisk bakgrunn.

Men setter man seg ned med albumet, tømmer hodet og skrur opp volumet på 11 og lukker øynene, er det mange bilder som dukker opp i løpet av den neste timen. Og innimellom skjer det spennende ting, men jeg er ikke sikker på om det er nok til å få meg til å «tenne» på musikken. Men det kan selvfølgelig bero på min manglende kunnskap for denne typen musikk.

Dette er musikk jeg egentlig ikke lytter på så ofte. Det er musikk som krever mye av lytteren, og på plate får jeg virkelig problemer med å finne ut hva komponistene vil med musikken. Men hadde jeg hørt musikken på konsert, og da gjerne i et kunstgalleri eller et annet lite lokale med nærkontakt med musikerne, så er jeg overbevist om at jeg ville ha fått et helt annet innblikk i musikken.

Jan Granlie

Sarah Albu (v), Geneviève Liboiron (vio), Joshua Hyde (s), Felix Del Tredici (btb), Daniel Áñez (p, ondes Martenot, modular synth), Noam Bierstone (perc)

 

Skriv et svar