Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NORDERVAL / HEIDEL / WERCHOWSKA

«Parrhésie»
LOSEN RECORDS LOS 145-2

Jeg synes det er spennende når plateselskap går utenfor sin egen komfortsone og utgir plater som er svært annerledes enn resten av selskapskatalogen. Og dette er absolutt tilfelle med vokalisten Kristin Norderval, fløytisten Ida Heidel og pianisten Nusch Werchowskas plate «Parrhésie», som i disse dager lanseres på Losen Records.

Norderval er en vokalist, komponist og improvisatør som gjør mange prosjekter innenfor den såkalt nye musikken. Hun har sunget med Oslo Sinfonietta, Philip Glass Ensemble, Pauline Oliveros, Kevin Norton og en rekke andre eksperimentelle musikere, mens fløytisten Ida Heidel har fått sine verker oppført både i Europa, USA, Taiwan og India. Hun skriver i hovedsak instrumental og elektro-akustisk musikk, og bruker tiden mest på kontemporær og improvisert musikk.  Nusch Werchowska har, siden hun møtte bassisten Barre Phillips i 1993, vært en fan av improvisert musikk, og hun blir beskrevet som en utøver som kan reprodusere en samtale mellom Debussy og Cecil Taylor.

På «Parrhésie» får vi i to suiter, «Mercury Sunrise» og «Sonic Orbits», hvor teksten i førstnevnte er skrevet av Dina von Zweck. Hun har også gjørt teksten til avslutningsstykket «This Is The Old Song».

Nå må jeg bare krype sammen å tilstå at opera kombinert med ny musikk aldri har vært det jeg har satt meg ned for å lytte til. Men etter denne til dels mektige forestillingen, er jeg mer enn villig til å sjekke ut mer av denne type musikk. Her går det ikke an å være forutinntatt. Her er det bare å åpne opp ørene, spille musikken så høyt man bare klarer, å synke ned i dypet av musikken.

Og da oppdager man en masse ting man ikke visste noe om. Jo, selvsagt visste man om det, men man visste ikke at dette var musikk man faktisk likte.

Norderval har full kontroll over stemmebruken og imponerer over hele registeret. Heidel er en kreativ sjel med et utsøkt fløytespill, mens Werchowska hele veien beveger seg langt inn i Cecil Taylor-land.

Et ytterst spennende møte, som Odd Gjeldsnes på Losen Records skal ha stor ære for å ha utgitt. Måtte den selge i bøtter og spann!

Jan Granlie

Kristin Norderval (v, laptop), Ida Heidel (fl, perc, v), Nusch Werchowska (p)

Skriv et svar