Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NORDIC CIRCLES

«under the clouds»
AMP MUSIC & RECORDS AT009

Plateselskapet AMP har i de siste årene vært flinke til å sette sammen egne konsepter, og presentere jazzmusikk fremført av unge musikere med musikk av høy kvalitet.

Det prosjektet vi møter på denne innspillingen, er virkelig et skandinavisk samarbeid. Vi antar at det er trommeslageren Anders Thorén, som opprinnelig kommer fra Sverige, men som har valgt å bosette seg i Norge, som er opphavsmannen til sammensetningen med jandsmannen, pianisten Lars Jansson, den norske vokalisten Siril Malmedal Hauge, den danske bassisten Jesper Bodilsen, den norske saksofonisten Magnus Bakken og den norske gitaristen Jacob Young.

Komposisjonene er gjort av «veteranene» i bandet, Jansson og Bodilsen, mens en låt er en kollektiv improvisasjon og «Om natten» er ført i pennen av den svenske trubaduren Olle Adolphson.

Jeg kjenner ikke så godt til vokalist Hauge fra før, men her gjør hun jobben sin uten plett og lyte, og det å fremføre låter som dette på en troverdig måte, er ikke noe hvem som helst kan gjøre, så her har vi muligens en vokalist vi skal merke oss. Men det er Jansson og Bodilsen som «drar lasset» mest gjennom platen, med nydelige, «nordiske» melodier.

Magnus Bakken er en av de største talentene jazzen i Lillehammer-området har fostret gjennom de senere årene. Og etter noen år på Berklee har han bosatt seg i Oslo, og er med nesten overalt hvor man trenger en saksofonist som leser «blekker» raskt og effektivt. Jeg hørte han tidligere, før han dro over havet til USA, og må si jeg blir litt skuffet over tonen i saksofonen på denne plata. Jeg hadde regnet med at han hadde utviklet en eget, sterk tone under oppholdet i Boston (han har jo tross alt blant annet hatt George Garzone som lærer!), men på denne innspillingen synes jeg rett og slett tonen blir for anonym.

Lars Jansson er en av de «stødigste» arvtagerne etter Jan Johansson, samtidig som han har det amerikanske godt innunder huden. Han er en lyriker av rang, og leverer så godt som alltid kvalitet. Og Jesper Bodilsen har, gjennom flere år, blant annet i samarbeid med den italienske pianisten Stefano Bollani, virkelig lært seg «bassens rolle» i denne formen for jazz, sammen med «blodsbror», teommeslager Morten Lund. Han er en svært lyttende bassist, og selv om jeg har hørt han en rekke ganger de senere årene, slutter han aldri å imponere.

Og bak det hele bidrar Jacob Yong med lytefritt gitarspill, uten at han brøyter seg fram og tar stor plass, mens Thorén bidrar med drivende og fint trommespill.

Jeg nevnte tidligere at musikken låter nordisk. Og det blir faktisk litt i overkant for denne lytteren denne gangen. Jeg synes variasjonene blir litt for utydelige, og det er lett å begynne å tenke andre tanker mens man hører på.

Men hele veien er det vakkert og fint levert. Både Jansson og Bodilsen skriver musikk ut fra sitt ståsted, som er Göteborg og København, så det skulle nesten bare mangle at komposisjonene ikke skulle referere seg til det livet de lever i sine respektive byer. Og de er jo et par av de beste leverandører av kvalitetsmusikk i hvert sitt land, så det er egentlig kanskje bare denne lytteren som ikke har fått skrudd inn og justert ørene sine godt nok for denne sessionen. Så sjekk den ut selv. Det kan mer enn gjerne hende at du vil elske denne platen.

Jan Granlie

Siril Malmedal Hauge (v), Lars Jansson (p), Jacob Young (g), Magnus Bakken (s), Jesper Bodilsen (b), Anders Thorén (dr)

Skriv et svar