Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NOSAX NOCLAR

«Rëd Sisters»
YOLK RECORDS, J 2088

Duoen Nasax Noclar består av saksofonisten og klarinettisten Bastien Weeger og klarinettisten Julien Stella. Duoen har vært representert i prosjektet Jazz Migration, og begge blir regnet som noen av de mest spennende innenfor den europeiske jazzen per i dag.

På platen «Rëd Sisters» har de invitert med trombonisten Thomas Gruselle på en låt, ellers er det de to vi hører, hvor de drodler rundt temaer både fra jazzen og den mer mellom-østlige musikken. Vi får 10 komposisjoner, hvor komponistjobben er relativt likt fordelt mellom de to. I tillegg gjør de den tradisjonelle «One for Djivan G».

Og hele veien er det to dyktige «treblåsere» vi får stifte bekjentskap med. Begge to er dyktige musikere, og det tekniske er det ingenting å utsette på. Og særlig synes jeg det fungerer fint når sopransaksofonen og bassklarinetten nærmest duellerer.

Dette var et prosjekt de to ikke hadde trodd skulle få noen særlig popularitet da de startet. I hver låt benytter de muligheten til å utforske instrumentenes muligheter, og hvordan de fungerer sammen, og på denne, deres andre album sammen etter «Kahmsïn», hvor de var inspirert av keltiske, berberiske og balkanske musikktradisjoner, og hvor de komponerte fritt, med eget materiale. «Rëd Sisters», fortsetter å utforske deres globale tradisjon, også ved å trekke inn tradisjoner fra musikken fra Armenia. Og resultatet er en «sprelsk» og vital reise inn i folkemusikk man ikke hører altfor ofte her oppe i nord, men hvor vi møter to musikere som gjør all musikken med stor respekt, samtidig som de tar den med inn mot jazzen, men på folkemusikkens premisser. Og selv om mesteparten av musikken er laget av de to, har de folkemusikken som et utgangspunkt for sitt spill og sine komposisjoner.

Dette er blitt en fin plate for venner av kvalitativt klarinettspill, og er du ute etter musikk som tar klarinettspillet litt videre fra swingtradisjonen og over i det folkloristiske, er dette en utmerket plate å starte med. Og i låten «Promotion 23», hvor de får besøk av trombonisten Thomas Gruselle, låter det hele strålende!

Jan Granlie

Bastien Weeger (s, cl), Julien Stella (cl), Thomas Gruselle (tb)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.