Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ODDMUND FINNSETH

«Dedications»
FBR, FBCD262

Den norske bassisten Oddmund Finnseth, har i mange år vært en bauta innenfor jazzen i Nord-Norge. Han er født i 1957 på Sortland, hvor han har virket mesteparten av sitt liv. Han studerte på «jazzlinja» i Trondheim på begynnelsen av 80-tallet, og spilte med altsaksofonisten Asmund Bjørken Orkester i studietiden. Senere har han gjort konserter med en rekke musikere som har gjestet Sortland, blant annet på Sortland Jazz Festival, og han er å høre på plater med Bjørn Krokfoss Oktett, Bossa Nordpå med vokalisten Marit Sandvik, og han har turnert med Randy Johnson og gitaristen Øystein Norvoll i 2002.

På «Dedications» møter vi han sammen med gode venner fra jazzlivet i landsdelen, så som trommeslageren Roger Johansen, altsaksofonisten og klarinettisten Alan Barnes, trompeteren og flugelhornisten Roy Nikolaisen og gitaristen Øystein Norvoll. Selv spiller Finnseth bass, og jammen dukker han ikke også opp som vokalist. Og på noen låter dukker også perkusjonisten Kenneth Ekornes og trommeslageren Eilif Hallingstad Finnseth opp som gjester. Enkelte steder dukker det også opp noe jeg er overbevist om at er et munnspill, men det står ingenting i coveret om dette, så kanskje er det Nikolaisens trompet som låter som munnspill. Dette gjelder særlig på den fine balladen «Karin», hvor også Norvoll avleverer en nydelig solo, og på den fine «Olivia».

Vi få 12 låter som befinner seg innenfor neo-bop-landskapet. Vi får nydelig spill fra alle medvirkende musikere, og så vidt jeg vet, er det Finnseth som har skrevet alle komposisjonene. Og de fleste av dem kunne gått rett inn på de fleste amerikanske «streit»-jazzernes settlister. For Finnseth skriver komposisjoner som er nydelige, og som på en deilig måte glir inn i standard-settlistene.

«Dedications» er rett og slett blitt en nydelig plate, som virkelig overrasker. Jeg har i mange år visst at jazzlivet i Norges nordlige landsdeler har vært svært levende og spennende. Men jeg har aldri fått med meg at Finnseth var en dyktig låtskriver. Og på denne platen har han fått med seg noen av de beste innenfor denne typen jazz man kan i Norge, og hele veien låter dette bedre enn mye av det som kommer med denne typen jazz fra Sambandsstatene.

Og en ting er at Finnseth skriver fine komposisjoner, men et stort pluss er musikerne som medvirker på platen. Nikolaisen og Norvoll er nevnt, men her swinger det også upåklagelig av Barnes’ altsaksofonspill og, ikke minst, av Roger Johansens trommespill, som gjennomgående er lett og luftig, og som pusher de andre musikerne framover på en fremragende måte.

Strålende og deilig jazz som swinger!

Jan Granlie

Oddmund Finnseth (b, v), Roy Nikolaisen (tp, flh), Alan Barnes (as, cl), Øystein Norvoll (g), Roger Johansen (dr), Kenneth Ekornes (perc), Eilif Hallingstad Finnseth (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.