Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLGA KONKOVA / JENS THORESEN

«December Songs»
LOSEN RECORDS LOS 157-2

Det stunder mot jul, og de mange juleplatene skal finnes fram fra hyllene, eller noen nye skal kjøpes inn. For skal man få riktig julestemning i heimen, så må noen definitive juleplater spilles, om og om igjen, samtidig som gløgg-lukten sprer seg i huset.

Og jeg skal love at det er noen juleplater i samlingen, som ikke er blitt spilt altfor ofte. Selvsagt er Bugge Wesseltofts «It’s Snowing On My Piano» selvskrevet i jula. Det samme er The Pogues’ «Fairytale of New York» med Kirsty MacCall, Bob Dylans «Christmas In The Heart» (en kanskje mer obskur juleplate), «The Source for Christmas» og John Zorns juleinnspilling.

For meg er altfor mange av juleplatene som kommer ut preget av høytidsstemning, og at her er det «å smi mens jernet er varmt» å få solgt så mange eksemplarer som mulig av melankolsk julemusikk, så man får fylt opp kontoen i desember.

Men en slik plate er overhode ikke pianisten Olga Konkova og gitaristen Jens Thoresens nye plate «December Songs».

Joda, de gjør flere av de kjente julesangene, som «Du grønne glitrende tre», «Det lyser i stille grender», «Glade jul», «Jeg er så glad hver julekveld» osv. men de gjør det på en adskillg mer overbevisende og «fri» måte enn de fleste andre plater som er rettet inn mot julehøytiden.

Hele veien er dette nydelig spilt. Konkova kjenner vi fra før, som en mer enn habil pian, og hennes plater, som det er altfor få av, er alle strålende eksempler på godt pianospill og en god improvisasjonsevne.

Nå kan det hende at jeg ikke har fulgt med i timen i mitt tilholdssted utenfor «12-milsgrensa», men gitaristen Jens Thoresen har gått meg hus forbi. Han er en glimrende gitarist, som matcher Konkova på en fremragende måte i disse 11 julelåtene. Og det beste av alt, dette er framføringer man kan høre på uten at man har julen i tankene.

Det er rett og slett nydelig duomusikk fra en gitarist og pianist som kommuniserer nesten perfekt gjennom hele plata, og som man mer enn gjerne kan lytte til uten at det lukter gløgg, svidd ribbe eller pinnekjøtt i hver en krok.

Jeg kommer til å spille denne platen hele året, uten å tenke på jul i det hele tatt. Jeg vil bare nyte vakkert piano- og gitarspill, og da passer denne innspillingen perfekt!

Jan Granlie

Olga Konkova (p), Jens Thoresen (g)

Skriv et svar