Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLIVER LAKE / MATHIAS LANDÆUS / KRESTEN OSGOOD

«Spirit»
SFÄR, SFÄRCD2

Den danske trommeslageren Kresten Osgood har, i mange år, gjort en rekke «ad hoc»-prosjekter vi «vanlige dødelig» aldri får høre om. Og heldigvis er ikke det noe han har sluttet med. Stadig dukker det opp konstellasjoner med den danske trommeslageren hvor han alltid avleverer strålende trommespill.

Nå har det dukket opp en utgivelse fra en konsert den 25. oktober 2017 på klubben Underground/Majeriet i lund i Sverige, hvor Osgood var invitert over «sundet» til den lokale pianisten Mathias Landæus, som i tillegg hadde invitert med den amerikanske saksofonisten Oliver Lake.

Mathias Landaeus platedebuterte i eget navn i 1996, og har siden gitt ut album på blant annet plateselskapene Amigo og Moserobie. Han har blant annet vært medlem av sangerinnen Lina Nybergs band, Sonic Mechatronik Arkestra, Norrbotten Big Band og sine egne band Reunion og Mathias Landaeus House of Approximation. Han har gjort soloplater, plater med sin egen trio og med en rekke andre mer eller mindre faste konstellasjoner. Han startet konsertvirksomheten på Glenn Miller Café i Stockholm, og var huspianist der fra 1997–1999. Han har også spilt med blant andre Benny Golson, Jonas Kullhammar, Magnus Lindgren, Tim Hagans og Timbuktu & Damn!

Oliver Lake er veteranen i denne trioen (født i 1942), og er en saksofonist, fløytist, komponist, poet og billedkunstner.Han er hovedsakelig kjent for altsaksofon, men han trakterer også sopransaksofon og fløyte.I løpet av 60-tallet jobbet han med Black Artists Group i St. Louis.I 1977 grunnla han World Saxophone Quartet sammen med med David Murray, Julius Hemphill og Hamiet Bluiett. Han spilte i gruppen Trio 3 med Reggie Workman og Andrew Cyrille blant annet med flere utgivelser på Intakt Records. Han har dukket opp på mer enn 80 album som bandleder, medleder og sidemusiker.

Spirit gjør de fire komposisjoner av Lake, og det hele starter med tittelsporet, og Lakes vokal i noe som minner om ting vi har hørt fra saksofonisten Jim Pepper (mannen bak «Witchi-Tai-To»), men etter en kort åpning kommer de andre inn, og det hele skifter i stemning og landskap. Landæus legger noen tunge akkorder og Osgood følger på slik vi er vant til å høre han. Og over det hele nærmest svever Lake med sin energiske og litt skarpe altsaksofonstemme. Dette er relativt fri musikk, men hvor de tre følger Lakes ideer. I denne første låta synes jeg pianospillet til Landæus er spesielt spennende. Jeg har hørt mange plater med svensken, men kan ikke huske å ha hørt han mer spennende enn her. Og bak er Osgood nærmest overalt. Ikke på en måte så han «tar over» showet, men føyer seg fint inn i trioen med lydhørhet og gode ideer.

Andresporet, «Is It Alright» åpner med Osgoods litt tunge trommer, før Lake kommer inn med fint altsaksofonspill, mens Landæus ligger bak og «lurer». Saksofonspillet her er slik vi husker det fra flere av Lakes soloprosjekter, det vil si drivende frijazz med innspark og kraftig pushing fra Osgood.

Tredjesporet, «Aztec» er en ballade, hvor Lakes store tone i altsaksofonen regjerer. De to andres jobb i denne låta blir å understøtte og gjøre jobben litt enklere for Lake, noe Osgood virkelig bidrar til med fint trommespill. Her leverer også Landæus en fin solo, og samspillet i trioen er tett og fint.

Sistesporet, «Bonu», er kanskje den mest spirituelle låten på platen, med Lakes insisterende altsaksofon over et fint pianospill, mens Osgood nesten ikke er tilstedeværende. Men det er heller ikke nødvendig. Men innimellom markerer han seg, nærmest for å fortelle at han også er med.

Dette er blitt en fin utgivelse, hvor man spesielt legger merke til det kollektive arbeidet de tre nedlegger, hvor tett og fint det låter og hvor godt de tre forstår hverandre musikalsk. Og det er ikke kun en ordinær altsaksofon, piano og trommetrio. For er Osgood med, så vet man aldri hva man får, så her er det både plystring, blokkfløyte i tillegg til preparert piano og kalimba i lydbildet, som er med på å gjøre dette til en fest av en plate.

Jan Granlie

Oliver Lake (alto saxophone, vocals), Mathias Landæus (piano), Kresten Osgood (drums, kalimba, recorder)

Skriv et svar