Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OPEN FIELD + BURTON GREEN

«Flower Stalk»
CIPSELA CIP 002

Det er interessant hvor mye bra musikk, og da særlig innenfor den improviserte musikken, som de senere årene har kommet fra Portugal. Et av disse banda er trioen Open Fields, bestående av bassisten José Miguel Pereira, gitaristen Marcelo dos Reis og bratsjisten João Camões, som på denne innspillingen har gått i kompaniskap med pianisten Burton Greene.

Greene kommer opprinnelig fra Chicago, men er mest kjent for sitt virke på den improviserte scenen i New York, hvor han gjorde seg bemerket på 60-tallet.

Her møter vi de fire i fem fritt improviserte strekk, hvor alle musikerne får mer enn god nok plass til å strekke ut.

Første låta «Rising Intensity» er tilegnet Alan Silva, og viser en svært kreativ og aktiv fiolinist som får boltre seg nærmest fritt over Greenes tilbaketrukne pianokommentarer. Deretter går vi over i «Angels On Yhe Roof» med vakker innledning med bass og gitar, en meditativ og fin låt som vokser for hver gang man hører den.

Og slik fortsetter det. Noen strekk er ytterst lyriske og vakre, mens andre utfordrer deg som lytter på grunn av heftig fiolinspill og ytterst heftig pianospill.

Jeg liker også kombinasjonen av bass, piano, fiolin og akustisk gitar. Når dette blir brukt i den fritt improviserte musikken, så oppstår det et helt spesielt lydbilde som fascinerer.

Og fascinerer gjør faktisk hele denne innspillingen. Dette er musikk som bør lyttes til flere ganger. Stadig dukker det opp ting man ikke har hørt tidligere, og hele veien er det svært interessant musikk.

Men som jeg har sagt ved en del tidligere anledninger; dette er musikk som helst bør lyttes til der musikken fremføres i levende live. Mye av intensiteten og opplevelsen forsvinner litt i overføringen til CD-formatet.

Jan Granlie

José Miguel Pereira (b), João Camões viola, mey, perc), Burton Greene (p, perc), Marcelo Dos Reis (g, v)

Skriv et svar