Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OPERASJON HEGGE

«Midt på natta»
PARTICULAR RECORDINGS COLLECTIVE P18

Kvintetten Operasjon Hegge er et av de mange, unge banda som i de senere årene er kommet ut fra jazzutdanningen i Trondheim. Bandet er bassisten Bjørn Marius Hegges «lekegrind» for å få sjekket ut sine komposisjoner, sammen med musikere han føler seg vel bekvem med å spille med. Derfor er også de fleste komposisjonene på plata hans, mens fire er signert tenorsaksofonisten Petter Kraft.

Kapellmester i bataljon Hegge, spiller ellers med i en rekke andre konstellasjoner, blant annet med Jonas Kullhammar, Håkon Mjåset Jophansen, Eirik Hegdal, og han hadde nylig sin debut med Trondheim Jazz Orchestra.

«Midt på natta» er hans første plate som bandleder, og hans musikalske «soldater» spiller med en rekke av de mest spennende nye banda i Norge for tiden, som Megalodon Collective, Wako, Skadedyr, Torstein Ekspress og Espen Berg Trio, for å nevne noen.

Musikken på plate beviser raskt at vi her har å gjøre med dyktige håndverkere og fagfolk i alle deler av bataljonen. Alt- og sopransaksofonisten Martin Myhre Olsen er et av de nye, store talentene på den norske jazzscenen, som her avleverer en lang rekke strålende solier. Tenorsaksofonisten Petter Kraft viser at han kan mer enn å skrive fine låter, og trompeteren Torstein Lavik Larsen minner ikke så lite om for eksempel Magnus Broo i Atomic i sin tilnærmingsmåte til musikken. Trommeslageren Simon Olderskog Albertsen finner raskt sin plass blant de andre musikerne med pågående spill og pisking av de andre «medsoldatene» for å få dem til å yte sitt beste.

Og bakerst styrer bassist og «patruljefører» Bjørn Marius Hegge operasjonen med myndig hånd. Hans bass-spill skal man legge merke til, for her har Norge fått nok en bassist som vil markere seg sterkt framover. Hans energiske spill fascinerer, og hans pådriv er strålende.
Sammen har disse fem laget en strålende plate. Her er det mye humor, særlig i låttitler som «Det ser jeg på med fisking som republikk», «Tyttebær & Ryssen» og «Takk for jazzen og god natt».

Musikken er kreativ, løssluppen og vital. Innimellom får vi komplekse vrier, som ofte minner meg om Charles Mingus (hør bare på den sjuende låta «Svensklåten»,  i kompaniskap med Atomic, men uten at det på noen måte blir plagiering av noen av dem. For dette er Operasjon Hegges «repmånad», som det heter i Sverige. Dette er fem infanterister som mer enn gjerne kan komme til å okkupere større landområder etter hvert, hvis de fortsetter dette spennende frontavsnittet.

Jan Granlie

Petter Kraft (ts), Martin Myhre Olsen (as, ss), Torstein Lavik Larsen (tp), Simon Albertsen (dr), Bjørn Marius Hegge (b)

Skriv et svar