Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ORGANJAM

«Listen Carefully»
INNER EAR INEA25

Begrepet Organjam, har de senere årene fått egen popularitet, kanskje spesielt i Norge, og kanskje på grunn av Bugge Wesseltoft. Han har i flere år arrangert sine orgel jam sessioner på Cosmopolite på Soria Moria i Oslo, med stor suksess. Her samler han forskjellige musikere med jevne mellomrom for å lage jam session med orgelet som hovedelement.

Nå har suksessen også nådd Stavanger, hvor musikerne Tor Yttredal (sopransaksofon), Ole Jacob Hystad (tenorsaksofon), Svein Olav Herstad (orgel) og Stein Inge Brækhus (trommer).
Jeg vet ikke om dette er arrangementer de avholder med jevne mellomrom på ett eller annet mørkt spillested i oljebyen, for de 10 låtene vi får høre på «Listen Carefully» er tatt opp i NRKs studio av Per Ravnaas, som nesten er selvskrevet når slike opptak skal gjøres i byen.

I motsetning til Bugges prosjekt, hvor man er innom en rekke standarder innenfor jazzorgelverdenen, er mesteparten av låtene på denne innspillingen gjort av Yttredal eller Herstad, med unntak av Irving Berlins «How Deep Is The Ocean», et betimelig spørsmål å stille i Stavanger, hvor oljevirksomheten fremdeles er viktigste sysselsetting.

Musikerne vi møter på platen har kjent hverandre i mange år, og vi kjenner de fra et uttall samarbeidsprosjekter, men jeg tror det er første gang jeg hører dem med Herstad på orgel, noe som gir et relativt nytt lydbilde.

Musikken er i hovedsak, typisk orgeljazz, hvor energien står i høgsetet. Men jeg føler på mange måter at denne gjengen forøker å gå litt bort fra «tut og kjør»-konseptet, som er vanlig i slike sammenhenger. Derfor blir platen også en helt annet enn om man skulle sette på ei plate med Jimmy Smith eller Lonnie Smith.

Min favoritt på platen må nok bli Yttredals fine «Mølster», som jeg ahr en mistanke om at er en hyllest til den avdøde gitaristen og kulturarbeideren Morten Mølster fra Stavanger. Denne låta starter med en heftig blåserintro, før vi får en nydelig sopransaksofonsolo i balladelandskapet av Yttredal, før Herstad overtar med en flott orgelsolo.

Den eneste låta som er «typisk» for den tradisjonelle orgeljazzen, er nok Yttredals «Heseblusen», og versjonen av «How Deep Is The Ocean», får nesten en Lee Konitz/Warne Marsh-følelse over seg, i og med at samspillet mellom Yttredal og Hystad er tett vevd sammen som var det de to «cool»-gigantene som var i studio.

Men å plukke ut en favoritt på platen er vanskelig, for det er mange gode eksempler å plukke ut blant de ti komposisjonene. Alle musikerne gjør en strålende jobb, og det hele henger sammen på en fornuftig måte.

Nok en plate for de mørke høstkveldene.

Jan Granlie

Tor Yttredal (ss), Ole Jacob Hystad (ts), Svein Olav Herstad (hammond M102), Stein Inge Brækhus (dr)

 

Skriv et svar