Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OTIS SJANDSJÖ

«Presents Y-Otis»
WE JAZZ RECORDS WJCD08

Den svenske saksofonisten Otis Sandsjö kjenner man best fra de to bandene Farvel og Speak Low. Han har flyttet fra Göteborg til Berlin, hvor han har etablert et aktivt liv som jazzmusiker i en rekke ad hoc-prosjekter.

Nå er han ute med sin første soloplate, hvor han har med bassisten Frans Petter Eldh, som også har produsert platen, Elias Stemeseder på synthesizere, wurlitzer og orgel, og trommeslageren Tilo Weber. Og vi får åtte komposisjoner hvor sju er gjort av Sandsjö, mens den siste, «AC/NOR» er gjort av han selv i samarbeid med Eldh.

Den som kjenner Sandsjö fra tidligere, kjenner til hans egen evne til å sirkelpuste. Dette er nesten blitt hans kjennetegn, særlig i trioen Speak Low, som han har sammen med vokalisten Lucia Cadotsch og bassisten Frans Petter Eldh. Og på hans nye soloutspill får vi mer av slaget.

Den musikken han serverer her, ligger et godt stykke unna både Speak Low og Farvel. Musikken er svært synthbasert, på den måten at saksofonen og klarinetten ofte går gjennom synthesizeren før den når ut av høytalerne.

Det er med på å gjøre platen både «gammel» og fremtidsrettet på samme tid. Rytmene er rocka og ofte i et slags r&b-landskap, og ut fra dem legger Eldh litt funky og fin bass på, men Stemeseders synther og orgel blir en «samtalepartner» til Sandsjös temaer og improvisasjoner.

Og Sandsjö er en kreativ herre. Han er såpass ung at han ikke bryr seg om musikken skal være jazz eller noe annet. Han lager musikk for sin generasjon, som ofte kan minne litt om den «hippe» jazzen vi i disse dager får, særlig fra de britiske øyer. Men Sandsjö ligger tettere på et tøft jazzlandskap enn det meste man får høre fra «Brexit-land». Jeg føler hans musikk er ærligere og at det ligger mye arbeid bak musikken som skapes.

«Presents Y-Otus» kommer ikke til å bli spilt i tide og utide i heimen, jeg er selvsagt blitt for gammel til det, men innimellom skal den plukkes fram, og da skal jeg sette meg godt tilbake i godstolen og nyte, spesielt det fine bass-spillet til Eldh, som alltid leverer strålende spill. Og  Sandsjö har laget en fin plate, som peker framover, og kanskje vil dette bli den «jazzen» man lytter til om noen måneder eller år?

Jan Granlie

Otis Sandsjö (s, cl, synth), Frans Petter Eldh (b, synth), Elias Stemeseder (synth, wurlitzer, org), Tilo Weber (dr)

Skriv et svar