Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PAMELA Z

«a secret code»
NEUMA 143

Man har en mistanke om hva man før servert, når en vokalist både komponerer, improviserer, spiller inn og mikser uten hjelp fra andre – hverken musikere eller teknisk personale. Og det kan gå fryktelig galt innimellom. Men det skjer ikke når vokalkunstneren Pamela Z omsider gjør plate.

Hun har sin base i San Francisco og jobber først og fremst med vokal, direkte elektronisk prosessering, samplet lyd og video. Hun er visstnok en pioner innenfor live digital looping og behandler stemmen sin i sanntid for å lage tette, komplekse soniske lag. Hennes soloverk kombinerer eksperimentelle utvidede vokalteknikker, opera, tekst, digital prosessering og trådløse MIDI-kontrollere som lar henne manipulere lyd med kroppslige bevegelser.

Hverdagsopplevelsene er aldri langt unna i Pamela Zs musikalske verden. Enten det er jyden av en skrivemaskin, fuglelyder, lydene som omgir henne når hun sjekker inn på flyplasser eller støy fra gaten. Og disse, og mange andre  lyder bruker hun aktivt, sammen med sin egen kreative fantasi og vokal, bruker hun ii fremstillingen av sin særegne musikk..

De låtene vi får servert på «A Secret Code», hennes tredje soloalbum etter «Echolocation» (1988), og «A Delay is Better» (2004), strekker seg over to tiår med redefinering av vokalen og de innhentede lydbildene. Og som medkomponisten Annea Lockwood skriver i liner notene: «Jeg har lenge verdsatt Pamela Zs arbeid og dets kraft og uuttømmelige ideer, flytende kompleksitet i tekstur og for hennes glede. En smittende, ofte surrealistisk humor går gjennom hele albumet, og gir en strålende hverdagsopplevelse».

Og den reisen Pamela Z tar oss med på gjennom de 10 «komposisjonene» er ytterst fascinerende. Hvis man kan tenke seg Lourie Andersons fantastiske lydmalerier kombinert med Bobby McFerrin på en rolig dag, er man kanskje litt i nærheten av hva denne damen produserer. Vi får samtaler og lydmanipulasjoner, men ikke mer enn det som trengs for at platen skal bli spennende, og hele veien er dette nydelig vokalmusikk som sender tankene til en rekke kreative vokalister og vokalensembler man har hørt opp gjennom årene.

«Quatre Couches / Flare Stains» er en studiomiks av de to verkene hun skrev henholdsvis i 2015 og i 2010. Og en bedre inngang på en litt alternativ vokalplate skal man lete lenge etter. Deretter følger «Unknown People» fra 2010, et utdrag av hennes «Baggage Allowance», et nydelig stykke hvor hun synger mot og med seg selv. Og det er her i første rekke Bobby McFerrin dukker opp i bakhodet. Teksten på denne er hentet fra sikkerhetsspørsmålene som ble stilt til reisende i sikkerhetssjekken på amerikanske flyplasser etter 9/11.

«Other Rooms», fra 2018, er laget rundt stemmen til skuespilleren Paul David Young, tatt fra et intervju hun gjorde i prosessen med å lage det store verket «Memory Lane», og er skuespillerens stemme over et relativt fritt vokalmønster pluss litt perkusjon. Vakkert!

Og slik fortsetter det gjennom lyd- og vokalsekvenser som hele veien er spennende, utrolig vakre og interessante. Mye kunne vært gjort av Lourie Anderson, men selv om mye av musikken kan minne om Anderson, er dette Pamela Zs eget, storslagne «verk», som er ytterst personlig og ærlig. Det er ingenting her som blir teatralsk eller «kunstig». Det er rett og slett en samling med fantastisk vakker og spennende vokalkunst. Noen av sekvensene er laget for danseensembler, andre for Kronos Quartet, men det meste er laget i forbindelse med liveopptredener hvor hun i tillegg til stemmen, bruker sampling, loops, stemmegafler, bobleplast og andre elementer som kan skape spennende lyder. Men aller viktigst er hennes utrolig vakre stemme, som synger opera-lignende fraser, impro, stønning, hvisking og det meste som skal til for at musikken og fremførelsene skal bli slik Pamela Z tenker det inne i sitt hode.

Det er en skam, og ikke så rent merkelig, at ikke Pamela Z er en megastjerne, også her i Europa. Det kan hende grunnen er at hun ikke har utgitt altfor mange av sine verker på plate, men i så fall bør vokalinteresserte i vår del av verden, snarest mulig, få øynene opp for denne fantastiske vokalkunstneren, og skaffe seg denne nydelige platen.

Dagens, ukens, månedens – og kanskje årets store overraskelse!

Jan Granlie

Pamela Z (v, loops, samp, perc, div)

Skriv et svar