Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PAOLO FRESU / DANIELE DI BONAVENTURA

«In maggiore»
ECM 2412

Den italienske trompeteren Paolo Fresu regnes som en av de store innenfor den italienske jazzen. Gjennom en årrekke har han gjort plater og konserter mest i den amerikanske tradisjonen, men også med noen sidesprang til norske Subtrio (John-Pål Inderberg (bs), Svein Folkvord (b), Stein Inge Brækhus (dr), og noen flotte, italienske prosjekter.

De to har tidligere gjort innspillingen «Mistico Mediterraneo» på ECM sammen, den gangen sammen med A Filetta Corsican Voices, mens de denne gangen møtes som duo i Auditorio Stelio Molo RSI i Lugano.

Det var tydelig at møtet de hadde ved forrige innspilling ga inspirasjon, for her går de grundig til verks i å utforske en såpass originalt konstellasjon som trompet og bandoneon.

Noen låter har de utviklet sammen, noen er gjort av hver enkelt, mens de også har med en del fra Puccinis «La Boheme» (Quando me’n vó»), pluss noe mer tradisjonell musikk laget for bandoneon, som tredjelåta, en sammensetning av Chico Buarques «O que será» og Sergio Ortegas inderlige «El pueblo unido jamás será vencido». Vi får også servert «Se va la murga» ført i pennen av uruguanske Jamie Ross, den napolitanske komponisten Ernesto de Curtis og Domenico Furnós nydelige «Non ti scordar di me», og ikke minst Victor Jaras flotte «Te recuerdo Amanda», gjort i en personlig og litt annerledes versjon enn vi er vant til å høre den, bl.a. fra komponisten selv og svenske Cornelis Vreeswijk («Jag minns dig, Amanda»).

Favorittsporet tror jeg må bli di Bonaventuaras nydelige «Kyrie Eleison», som er mektig i sin enkelthet.

På denne innspillingen plukker Fresu fram sine mest lyriske sider, og sammen med di Bonaventura tryller han fram 13 nydelige melodier som passer perfekt en søndag formiddag. Begge musikerne har funnet hverandre i et ytterst vakkert, teknisk perfekt og lyrisk landskap vi kan like. Festivaljobber, takk!

Jan Granlie

Paolo Fresu (tp, flh), Daniele di Bonaventura (bandoneon)

Skriv et svar