Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PERELMAN / MALABY / BERNE / CARTER

«(D)IVO»
MAHAKALA MUSIC

Så kom det enda en innspilling med den svært aktive, brasilianske tenorsaksofonisten Ivo Perelman. Denne gangen i et nytt format, nemlig en saksofonkvartett.

I den moderne jazzhistorien er det kun et fåtall saksofonkvartetter som har gjort seg bemerket over hele verden. World Saxophone Quartet, som ble startet i 1977, med Julius Hemphill, Oliver Lake, Hamiet Bluiett og David Murray, og Rova Saxopjhone Quartet, som ble startet samme året, og som fra starten besto av Jon Raskin, Larry Ochs, Andrew Voigt, and Bruce Ackley, er vel de to som vi husker best.

Nå har Ivo Perelman gått i kompaniskap med Tim Berne (as), James Carter (bs) og Tony Malaby (ss), i en session med relativt fritt improvisert jazz, som drar veksler både på World Saxophone Quartets flørting med r&b og mer «populære» stilarter godt blandet sammen med friere improvisert jazz, og Rovas kompromissløse behandling av saksofonkvartettformatet. Og ut kommer det en herlig, fritt improvisert musikk, hvor Carters barytonsaksofon ofte legger et rytmisk bakteppe som de andre boltrer seg over.

Dette er fire saksofonister som er godt bevandret i den fritt improviserte musikken. De har lang erfaring i å lytte tett på medmusikantene, og kommunisere på høyt nivå, noe som gjenspeiler seg i den musikken vi får servert i de sju sporene.

De starter med «Sax Quartet – 01 – Two», før vi får «Sax Quartet – 02 – One», nummer «03 – Four», («04 – Seven», «05 – Five Edit A» og «06 – Three», før de avslutter med «07 – Six».  Musikken er variert, på den måten at det ikke er «full rulle» og fri utfoldelse fra alle fire musikerne hele veien, men der hvor en av dem legger an en idé, følger de andre opp på strålende vis. Det er hele veien gjennom et tett og fint kollektiv, og skal man absolutt trekke fram noen i dette «holdet», er Carters bidrag viktig for utviklingen av de forskjellige «strekkene».

Men det er nesten umulig å trekke fram enkeltmusikere. Her er det fire utmerkede musikere som jobber kollektivt og hvor alle bidrar med gode ideer. Men utfra platetittelen, er det mye som tyder på at dette er nok et spennende prosjekt initiert av den utmerkede tenorsaksofonisten Ivo Perelman. Og dette er blitt en innspilling man skal sette seg ned med i ro og mak, og lytte seg gjennom flere ganger, for å få med de enkelte detaljene – for de er det mange av.

Jan Granlie

Ivo Perelman (ts), James Carter (bs), Tone Malaby (ss), Tim Berne (as)

Skriv et svar