Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PERNILLE BÉVORT

«Småt brændbart»
GATEWAY MUSIC/NORDSØ RECORDS, BEVORT07

Den danske tenor-, sopran- og altsaksofonisten, bandleder og komponisten Pernille Bévort er utdannet ved Rytmisk Musikkonservatorium i København (1989-1993). Etter fullført utdannelse har hun blitt stadig mer etterspurt som medlem av ulike jazzensembler i Danmark og Sverige. Foruten å jobbe med små ensembler, har hun spilt med flere profesjonelle storband i Danmark i løpet av det siste tiåret: Ernie Wilkins Almost Big Band, Kroners New Music Orchestra, Danmarks Radios Big Band og Aarhus Jazz Orchestra og Klüvers Big Band) for å nevne noen. Som medlem av The Ernie Wilkins Almost Big Band, og som hyppig vikar i DR Big Band, har hun spilt med blant andre Randy Brecker, Tony Coe, Putte Wickman, Tim Hagans, John Scofield og Richard Bona. Siden 2015 har Pernille vært fast medlem av Swedish Monday Night Big Band i Malmö og fra 2016 har hun spilt flere prosjekter med Bohuslän Big Band (BBB) i Göteborg, hvor en av de siste turnene med BBB var i oktober 2017 med den amerikanske storbandlederen Maria Schneider. Hun er også en del av det danske 13-manns/kvinnesensemblet MALUBA med Marilyn Mazur, Fredrik Lundin og Kasper Bai som de tre lederne og komponistene.

Siden 1995 har hun vært leder for flere ulike ensembler. For tiden inkluderer disse trioen hennes, Bévort 3, og septetten/oktetten RADIO BÉVORT. Hun har utgitt utgodt over 10 album som bandleder, og utenom egne band har hun komponert for flere andre ensembler. Blant disse er The Copenhagen Art Ensemble og en rekke ToneArt-verkstedsensembler (ToneArt er en dansk komponistforening). Hun er innehaver av Ben Webster-prisen, JASA-prisen og LOs Kunstnerlegat som en anerkjennelse for hennes arbeid.

Hun har tydeligvis hatt god tid i pandemiperioden, og har med platen «Småt brændbart» laget en LP som er ytterst nydelig designet, hvor hun har tatt alle bildenen av ruiner og falleferdige murbygninger, satt sammen og gjort til en helhet av den grafiske designeren Niklas Antonson. Og musikken er relativt mye annerledes enn det vi tidligere har fått fra Bévort.

Vi får 20 låter, hvor det meste er henne selv som komponist, arrangør og saksofonist, klarinettist, fløytist og vokalist, samtidig som hun har laget opptak ute i naturen, og hun har skrevet alle tekstene. Med seg på platen har hun trompeteren Fredrik Davidsson og Lisa Skytt som har laget «co-tekst» på to av komposisjonene. I hovedsak er dette et soloprosjekt, hvor tekst og musikk, og da særlig saksofonene, er toneangivende.

Og det er en spennende plate Bévort har laget. Hun har skrevet fine og ettertenksomme tekster på dansk, korte «snutter» og «ordvekslinger», så som «Det siges/at man kan tabe/både næse og mund/men jeg har tabt/mit øje til dig». Innimellom er hu også innom det dadaistiske, noe som er med på å gjøre opplevelsen av å lytte til platen blir enda større. Og saksofonspillet, som kompletteres med klarinett og fløyte, gjerne dubbet sammen, låter lyrisk og vakkert, og jeg vil hevde at Bévort på denne LPen (i gjennomsiktig orange farge) gir oss et helt nytt innblikk i hennes kunst. Og det er en ytterst spennende og interessant musikk, og sammen med de gode tekstene, som riktignok ikke er den danske lyrikkens mest innfløkte og intellektuelle, men som fungerer fint sammen med musikken.

Her er det fri improvisasjon, tøffe tenorsaksofonstrekk, lyrisk og vakkert spill og enkelte «storbandriff» som er med på å gjøre denne musikken til noe svært personlig og fint. Og jeg lar meg imponere av hennes klarinettspill, som jeg ikke ante at hun taklet så bra. Og i starten av b-siden i «Hornfisk i Dans» og i «Engleskvulp», synes jeg det låter fortreffelig.

Dette er blitt en original, dansk plate, som plasserer Pernille Bévort langt framme i den fine rekken av moderne, danske treblåsere og komponister. Det er blitt en svært overraskende plate, som man bare blir ved å lytte til for å få med alle detaljene.

Platen er utgitt i 250 nummererte eksemplarer, og inneholder en 12-siders booklet med tekster integrert i Bévorts fotos og Antonsons grafiske design, som er med på å gjøre opplevelsen bredere og større. Platen slippes den 8. september, så da er det bare å starte masingen hos din platepusher, eller bestille den på gatewaymusicshop.dk. Jeg anbefaler den på det sterkeste!

Jan Granlie

Pernille Bévort (s, cl, fl, v), Fredrik Davidsson (tp), Lisa Skytt Andersen (co-text)

Skriv et svar