Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PICIDAE

«It’s another wor d»
NORCD 1674

Duoen Picidae, består av vokalisten Sigrunn Tara Øverland og trompeteren, synthspilleren og elektronikeren Erik Dørsdal, med hjelp av Morten Martens som spiller synth, bass og beats på noen spor. Øverland kjenner vi fra tidligere innspillinger, men jeg må ærlig innrømme at de to andre er mer ukjente for meg.

Men, så vidt jeg vet, er dette deres første «langspiller», de har en EP ute fra før, «You Make Me Dream» fra 2008, og den føyer seg altfor godt inn sammen med en del andre, nyere, unge, norske «syngedamers» plater, som de senere årene har kommet på markedet.

Vi får 11 komposisjoner/låter, skrevet av Øverland. Og jo, hun skriver fine melodier. I tillegg synger hun helt ok, og veldig likt litt for mange andre i dagens musikk. Med det mener jeg å si, at det er fint nok, men det skiller seg altfor lite ut fra de mange andre, relativt unge vokalistene som oppholder seg i landskapet mellom caféjazz og pop. Det fører til at platen mangler personlighet, selv om den på mange måter er sjarmerende.

Jeg har en idé om at dette startet i Sverige, med Lisa Ekdahls gjennombrudd, som ble en gedigen suksess i hele Skandinavia (i alle fall i Norge og Sverige.. «Jag vet, inte jag osv.).

Denne suksessen førte til at en rekke vokalister la seg på denne «Café Latte»-typen av musikk, som passer som bakgrunnsmusikk på kaffebarer rundt og, og som helt sikkert er med på å få cafégenerasjonen til å spisse ørene (og kanskje også laste noen av låtene ned fra en eller annen strømmetjeneste). Men for oss som vil ha musikk med tæl og mening, så faller dette dessverre litt gjennom.

De forklarer at de er opptatt av klanger, og bruken av eldre instrumenter som lyre, autoharpe og andre strengeinstrumenter som kombineres med trompet, og at de gjerne vil sette sammen musikken på nye måter. Og det er helt greit. Men jeg kunne ønsket meg mer originalitet og egenart i uttrykket.

Men hvis Picidae er med på å få unge mennesker til å begynne å interessere seg for jazzmusikk og musikk som vil åpne opp en fantastisk musikalsk verden for dem, så ønsker jeg Picidae hjertelig velkommen inn.

Og som sagt; Øverland har en fin stemme som passer perfekt inn i dette landskapet, og det musikalske er godt ivaretatt av de to andre musikerne.

Jan Granlie

Sigrun Tara Øverland (v, lyre, autoharp, talishögoto, g), Erik Dørsdal (tp, sythb, elec, v), Morten Martens (synth, b, beats)

Skriv et svar