Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

POMBO

«Blåmärken»
QUEENSIDE QUEENCD005

Den svenske saksofonisten Anna Högberg kjenner vi fra en rekke prosjekter de senere årene, blant annet fra Fire Orchestra!, sin sekstett Anna Högberg Attack og mange flere mer eller mindre faste konstellasjoner.

Bandet Pombo, har hun vært medlem av en stund, og, så vidt jeg vet, så er dette bandets andre utgivelse. Og den som hadde trodd at vi her fikk en ny versjon av Fire Orchestra! eller Attack, bør sjekke ut platen, for her er hun og medmusikantene i et litt annet landskap enn det vi er vant til.

Pombo består, foruten Anna Högberg på saksofoner og vokal, av Gus Loxbo på vokal og sag, Nils Wall på trommer, sang og diverse perkusjon, Marie Hansen Sjåvik på vokal, radio og live-elektronikk og Felicia Nielsen på piano, brannstasjon (!), trøorgel og vokal. I tillegg har de med Christof Kurzmann på noe de kaller ppooll og vokal.
Låtskrivingen og tekstene er noenlunde jevnt fordelt blant musikerne, og det vokale er i hovedsak overlatt til Hansen Sjåvik.

Hun har en stemme som passer perfekt inn i denne sammenhengen. Tekstene er på svensk, og er, etter min oppfatning, surrealistiske og spennende.
Men det er først når Högberg setter an på saksofon, og da gjerne på barytonsaksofonen, at dette blir riktig spennende. Da utvikler musikken seg videre fra det litt «viseaktige», og den musikken så mange unge musikere holder på med om dagen.

Men det er spennende, stort sett hele veien. Og det er en plate man må sitte ned og konsentrere seg om, hvis man skal få noe ut av det tekstlige. Lar man musikken bare gli forbi i bakgrunnen, så fungerer ikke dette mer enn akkurat, med unntak av i de partiene hvor Högberg kliner til.
Men det er spennende musikere vi møter. Musikken skifter hele tiden, og spesielt liker jeg sistedelen av fjerdesporet «Var är mitt liv?», som swinger godt.
Og musikken og tekstene er gjennomgående av politisk art. Dette er en gjeng musikere som tar stilling til verdenssituasjonen på sin helt egen måte. Hør for eksempel på låta «Lampedusa» eller femtesporet «Vad är du redd för?».

Jan Granlie

Anna Högberg (s, v), Gus Loxbo (v, sag), Nils Wall (dr, v, perc), Marie Hansen Sjåvik (v, radio, live-elec), Felicia Nielsen (p, brannstasjon, org, v), Christof Kurzmann (ppooll, v)

Skriv et svar