Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PROTEAN REALITY

«Protean Reality»
CLEAN FEED CF358CD

Ifølge plateselskapet Clean Feed er den trioen vi møter i bandet Protean Reality et godt eksempel på «the most blasing jazz today». Det får stå for platedirektør Pedro Costas ord. Men interessant er det, selv om jeg vel ikke akkurat vil si at det er det beste som har kommet de senere årene.

Bandet består av altsaksofonisten Chris Pitsiokos, elbassisten Noah Punkt og trommeslageren og perkusjonisten Philipp Scholz, tre musikere jeg ikke kjenner til fra før.

Platen er innspilt i Leipzig i Tyskland i januar 2015, og de tre låtene vi får servert er nok skapt der og da i studio.

Pitsiokos er en energisk saksofonist, som føyer seg godt inn sammen med ei røys av forbilder fra Frode Gjerstad og Peter Brötzmann til Henry Threadgill. Han kan minne litt om unge Mette Rasmussen i sine «angrep», og er vel den mest interessante musikeren i trioen. Bassisten Punkt, behandler den elektriske bassen på en original måte. Han får interessante lyder ut av den, og sammen med Pitsiokos skaper de mange fine og spennende øyeblikk. Trommeslager Scholz er den som på mange måter krydrer det hele med gode innspill, og han er vel den som kanskje holder de to andre på matta gjennom store deler av innspillingen.

Sammen har de skapt en plate som har mye energi og vitalitet. De har skapt musikk som gjerne kan oppleves på Blow Out i Oslo, i Koncertkirken i København eller på Glen Miller i Stockholm. For det er live denne musikken fungerer desidert best, selv om jeg synes de har fått mye av spenningen ut på platen også.

Jan Granlie

Chris Pitsiokos (as), Noah Punkt (b), Philipp Scholz (dr, perc)

Skriv et svar