Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RADEK WOSKO

«Contouring»
MULTIKULTI PROJECT MPJ 015

Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner annet til trommeslageren Radek Wośko enn at han er fra Polen. Det samme gjelder for gitaristen Marek Kądziela. Men trompeteren i bandet kjenner jeg. Det er danske Kasper Tranberg, som fra tid til annen dukker opp på nettopp slike innspillinger, gjerne med utenlandske musikere fra Japan eller som her, fra Polen, men som burde plasseres i front når det gjelder kreativt, moderne, hardpillende trompetspill.

Vi får åtte komposisjoner hvor de fleste er gjort av Wośko, pluss at de gjør et par av Tranbergs komposisjoner.

Og gjennomgående er dette et fint møte mellom Tranbergs krystallklare trompet, assistert av en gitarist som følger Tranberg til døra, og en trommeslager som er med på å fullende trioen, og bidrar til at musikken blir kreativ og kompakt, samtidig som den også er «åpen» og hvor naturen spiller en viss rolle.

Marek Kądziela er en dyktig gitarist, som både har det tekniske inne, samtidig som han er lydhør overfør, særlig, Tranbergs innspill. Han kan av og til minne litt om den franske gitaristen Marc Ducret, i måten han spiller på, og det er jo ikke den verste sammenligningen man kan få. Og selv om alle låtene er komponerte, gir det fine åpninger for de tre musikerne til å «blomstre» med sine egne ideer.

Dette er blitt en plate hvor vi får høre den utrolig dyktige trompeteren og kornettisten Kasper Tranberg i nok en ny sammenheng. Hans egen låt, «Cobra Prelude» burde gå inn på settlisten til hans egen trio (hvis den ikke allerede er der), noe man også kan si om hans andre komposisjon «Antenna/Like a glove», som begge skiller seg litt fra de låtene som har polsk opphav. Men ikke mer enn at det er med på å gjøre platen variert og fin.

Jeg synes snart det er på tide at flere i Norden får øynene opp for den dyktige trompeteren Kasper Tranberg. Kanskje hjelper det litt at han har fått den prestisjetunge «Ben Webster-prisen» i Danmark, men jeg er ikke sikker på om det er så mange i de andre nordiske landene som tør ta sjansen på å booke han til sin klubb eller festival. Og det er synd, for han er en av de mest kreative trompeterne i Europa i dag, og han skiller seg ut fra de andre «nordiske», som har en tendens til å havne i samme musikalske stil.

I tillegg kan man også ta med de to polakkene. For de fungerer utmerket i denne sammenhengen. Og «Coltouring» er blitt en fin og spennende plate som har gledet meg noen dager nå.

Jan Granlie

Radek Wośko (dr), Kasper Tranberg (tp, cor), Marek Kądziela (g)

Skriv et svar