Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RADIO BÉVORT

«Which Craft?»
GATEWAY BEVORTCD04

Den danske saksofonisten Pernille Bévort er en av de litt unge veteranene innenfor den danske jazzen. Hun ble uteksaminert fra Rytmisk Musikkonservatorium i 1993, og har etter det spilt med en rekke bandkonstellasjoner både i Danmark og Sverige. Hun har også spilt i flere av Danmarks ledende storband, så som Ernie Wilkins Almost Big Band og Erling Kroner’s Big Band.

Radio Bévort har vært hennes viktigste prosjekt de senere årene, og sammen med Mariane Bitran (fl), Kasper Wagner (as, cl), Pelle Fridell (bcl, ts), Mads Kjølby (g), Francesco Cali (acc, p), Morten Ankerfeldt (b) og Bjørn Heebøll (dr), har hun gjort denne fjerde utgivelsen i bandets navn.

Musikken er gjennomkomponert, og alle komposisjonene er gjort av Bévort. Musikken liger i et slags 80-tallslandskap, hvor det har vært viktig å få ensemblespillet skikkelig på plass, men hvor også det improvisatoriske har hatt en viktig rolle.

Det har ført til at vi har fått en helhetlig og gjennomtenkt innspilling, hvor melodiene ligger i front. Og det er fine melodier Bévort skriver. Hør bare på den deilige «Heavy Feather», som nesten kan høres ut som en filmmelodi.

Men jeg kan ikke fri meg for å mislike denne type musikk når man benytter elbass i stedet for den akustiske bassen (i «Heavy Feather» spilles det fint akustisk bass!).

Solistene er hele veien dyktige, med Bévort selv som den førende. Hun har en fin tone både i tenoren og sopranen, og hennes soloer er strålende.

De andre musikerne holder også høy standard, og jeg har en mistanke om at Bévort er svært tilfreds med resultatet.

Lyden er egentlig et kapitel for seg. De 10 første låtene er gjort i The Village Recording i København, med Thomas Vang bak spakene, og her er lyden i fremste klasse. Det var nesten så jeg et øyeblikk måtte sjekke om ikke Jan Erik Kongshaug hadde hatt en finger med i spillet…

Sistesporet er innspilt i Bévorts leilighet, og mon tro om ikke Bévort etter denne kvelden fikk et adskillig bedre forhold til sine naboer enn hun tidligere har hatt.

I det hele tatt er «Which Craft?» blitt en hørverdig og fin plate fra en sv de danske musikerne som burde få plottet inn adskillige fler spillejobber på kalenderen sin. Ikke bare i København-området, men også i Norge, Sverige og Finland.

Jan Granlie

Pernille Bévort (ts, ss), Mariane Bitran (fl), Kasper Wagner (as, cl), Pelle Fridell (bcl, ts), Mads Kjølby (g), Francesco Cali (acc, p), Morten Ankerfeldt (b) og Bjørn Heebøll (dr)

Skriv et svar