Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RASMUS OPPENHAGEN KROGH

«Until Then»
APRIL RECORDS, APR113CD

Gitaristen Rasmus Oppenhagen Krogh kommer fra Danmark, og er nå ute med en ytterst behagelig og fin plate, etter Distill (2017) og Whereaboutt (2020). Innspillingen er gjort i MillFactory Studio B i København den 20 og 21. juni og 23 og 25. november 2022. Og vi får 10 komposisjoner gjort av Oppenhagen Krogh.

Hans gitarspill ligger tett på en annen, dansk favoritt, nemlig Mikkel Ploug, og det ville ikke forundre meg om unge Oppenhagen Krogh har tatt en og annen time hos Ploug. For mye av det vi får servert her, selv om det er med et utsøkt band, minner sterkt om Plougs «veranda»-innspilling Balcony Lullabies med 2020, som var en soloinnspilling inspirert av konsertene Ploug hadde på sin veranda i pandemien.

Den største forskjellen er egentlig bandet Oppenhagen Krogh har invitert med i studio for denne innspillingen. Hans eget spill er lyrisk, melodiøst og vakkert. Han har en fin teknikk og lyden i el.gitaren låter «ærlig» og fint.

Og musikerne han har med, med pianisten og keyboardisten Simon Toldam, saksofonisten Lars Greve, bassisten Anders «AC» Christensen, perkusjonisten Victor Dybbroe og trommeslageren Jacob Høyer, har forstått akkurat hvor Oppenhagen Krogh vil med sin musikk, og de lar han styre, men legger til utsøkt spill som gjør at innspillingen løfter seg flere hakk.

Ta for eksempel pianospillet til Toldam. Han er utvilsomt en av Danmarks ledende pianister, og har en lyrisk og litt melankolsk tone i alt han gjør som fascinerer, enten det er i mer «streit» jazz som her, eller i mer eksperimentelle sammenhenger. Og med «AC» som nav i bassen, er alt på den trygge siden. Jeg synes også at trommespillet til «Lifar» Høyer fungerer som «hånd i hanske» i sammenhengen.

En vakker, interessant og fin innspilling fra en av gitaristene fra den «yngre» generasjonen, danske jazzmusikere, som vi kan vente mye av i årene som kommer, sammen med noen av de stødigste medmusikantene man finner mellom Hamburg og Skagen.

Jan Granlie

Rasmus Oppenhagen Krogh (guitar), Simon Toldam (piano, keyboards), Lars Greve (reeds), Anders Christensen (bass), Voctor Dybroe (percussion), Jacob Høyer (drums)

Skriv et svar