Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RENKU

«Live In Greenwich Village»
CLEAN FEED CF334CD

Begrepet renku, er en japansk improvisasjonsform som skal balansere frihet og presisjon, noe som passer bra til den trioen som nå surrer og går i spilleren.

Første gangen denne trioen spilte sammen offentlig, var i Greenwich House på Manhattan i New York, noe som førte til plateinnspillinger. Før denne har de sluppet «Renku» (Playscape, 2005) og «Renku in Coimbra» (Clean Feed, 2009), så da var det vel helt på sin plass at altsaksofonisten Michaël Attias, bassisten John Hébert og trommeslageren Satoshi Takeishi kom seg ut for å gjøre en ny plate.

Det er interessant å høre tre musikere som i utgangspunktet kommer fra svært forskjellige land, gjøre musikk som går så direkte inn i den amerikanske nye jazztradisjonen. Eller nytt og nytt er vel en sannhet med modifikasjoner. Når jeg hører denne musikken, tenker jeg direkte på supergruppa AIR (Henry Threadgill, Steve McCall og Fred Hopkins).

Attias kommer opprinnelig fra Paris, mens John Hébert er født i New Orleans og trommeslageren Takeishi kommer fra Mito i Japan.

Men sammen skaper de strålende improvisert musikk. Mesteparten er skrevet av Attias, men de gjør også en låt av Hébert, en av Takeishi, og «The Sunflower» av Paul Motian.

Hele innspillingen utmerker seg med tett kommunikasjon mellom de tre musikerne, og gjennom hele platen gir de hverandre god plass og åpninger.

Alle tre er glimrende instrumentalister, og spesielt liker jeg Attias fine altsaksofonlyd.

Og musikken låter akkurat så amerikansk 70/80-tall som det nesten er mulig. Og da snakker jeg iokke om det som kom fra de store selskapene med fretlessbass og jazzrock. Nei, her er vi et godt stykke opp på loftet, og inn i de små klubbene, hvor den virkelige spennende musikken ble utforsket.

En spennende innspilling fra tre musikere som er i ferd med å markere seg på det internasjonale jazzkartet. Og selvsagt er Pedro Costa på plass for å gi det ut på plate. Lisboa må snart få reist en gedigen statue av denne pådriveren midt på Praca Dom Pedri IV av denne mannen!

Jan Granlie

Michaël Attias (as), John Hébert (b), Satoshi Takeishi (dr)

Skriv et svar