Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RISSANEN/ LEHTONEN QUARTET

«with Dave Liebman»
OZELLA OZ058CD

Den finske pianisten Aki Rissanen og trommeslageren Jussi Lehtonen er to av de mest lovende musikerne på den finske jazzscenen. Rissanen er født i 1980, og har de senere årene gjort en rekke kritikerroste solokonserter, pluss konserter og plater med bl.a. Verneri Pohjola på ACT. Han har utgitt fem album under eget navn og han er i ferd med å etablere seg som en viktig pianist på den europeiske jazzscenen. Lehtonen er født i 1977, og kommer fra «jazzbyen» Tampere. Han debuterte med plate i eget navn i 2009, men er mye brukt som «sidemann» på plater med Michael Brecker, Tim Hagans, Wayne Krantz, Jukkis Uotila, Palle Danielsson med flere.

På denne innspillingen har de med bassisten Jori Huhtala, også en av de mest brukte, unge finske musikerne om dagen, og den amerikanske saksofonisten Dave Liebman.

Liebman må, ved siden av Mats Gustafsson, være en av de mestspillende saksofonister i dagens jazz. Stadig vekk dukker det opp innspillinger med han, også med band her i Europa, senest med den sveitsiske trioen Vein.

På denne Ozella-innspillingen, som ble gjort i finsk radio i april 2013, gjør man i hovedsak komposisjoner av Rissanen, men man har også funnet plass til tre låter ført i pennen av Lehtonen, samt en av Liebman, en som Liebman har arrangert (Clare Fishers fine «Pensativa»), og to låter de har gjort spontant i studio.

Musikken blir i stor grad styrt av Liebmans sopran- og tenorsaksofon (han spiller også fløyte innimellom), og hans spill er, som vanlig kraftfullt og energisk. Hans ideer er vel kanskje det som imponerer mest. Hva han fær ut av en enkel melodi tyder på at vi har å gjøre med en musiker med fullstendig kontroll på instrumentets muligheter.

Aki Rissanen er en ypperlig pianist. Problemer er kanskje at det kan bli vel fint innimellom. Men når han legger seg i et slags McCoy Tyner-landskap, fungerer det perfekt. Han skriver fine låter, de fleste i mid-tempo, og han har et fint «finsk anslag». Med det mener jeg at m,an nesten kan høre at han kommer fra de dype skogene i Nordens østligste land, hvor også inspirasjonene fra den russiske musikken kan høres.

Bassisten Huhtala fungerer perfekt i denne sammenhengen. Han har en fin tone, selv om han her mest fungerer som medhjelper for de andre musikerne.

Trommeslageren Jussi Lehtonen er sikkerheten selv i bakgrunnen. Sammen med Huhtala legger de det perfekte bakteppe for Rissanen og Liebman.

Jeg synes også man skal gi plusspoeng for Lehtonens fine ballade «Internal Affairs» som for meg er høydepunktet på denne innspillingen.

Jeg savner kanskje litt mer trøkk og energi innimellom. Det virker som om de tre finnene har overdreven respekt for Liebman, men i de partiene de tørr å slippe seg løs, fungerer det meget bra.

Jan Granlie

Dave Liebman (ss, ts, fl), Aki Rissanen (p), Jori Huhtala (b), Jussi Lehtonen (dr)

Skriv et svar