Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RIVERS/ HOLLAND/ ALTSCHUL

«Reunion: Live In New York»
PI RECORDINGS PI45

Å få samlet de tre ringrevene, saksofonisten Sam Rivers, bassisten Dave Holland og trommeslageren Barry Altschul til gjenforeningskonsert i Miller Theatre på Columbia-universitetet i New York, må sees på som en bragd.

Det var avslutningskonserten på radiostasjonen WKCRs Sam Rivers-festival i 2007, og hvilken avslutning det må ha vært! Vi kan prise oss lykkelige for at det var opptaksutstyr til stede, slik at vi som ikke ferdes gatelangs i New York til daglig også kan ta del i herligheten. Sam Rivers gjorde flere samarbeidsprosjekter med Dave Holland på 70- tallet, bl.a. platene «Dave Holland / Sam Rivers» (Improvising Artists, 1976) og «Conference of the Birds» (ECM, 1973). Med Altschul gjorde han bl.a. platen «You Can’t Name Your Own Tune» (Muse, 1977). Holland og Altschul samarbeidet også med Chick Corea som tredjemann, i trioen Circle, som bl.a. utga plata «A.R.C.» for ECM allerede i 1971.

På «Reunion: Live In New York» får vi to plater proppfulle med strålende frie improvisasjoner, tappet direkte fra de to settene trioen spilte den 25. mai 2007. Platen er dedikert til saksofonisten Samuel Carthorne Rivers (Sam Rivers) som gikk bort den 26. desember 2011, og som aldri fikk høre disse fantastiske opptakene.

Platene er inndelt i «Part 1 til 5» på CD1 og «Part 1 til 4» på CD2. Hele veien er det Sam Rivers som er den mest profilerte solisten, med usannsynlig kreative, melodiske og fine improvisasjoner. Bak ligger bassist Holland med sin staute og fyldige lyd, og med noen vanvittig fine, små detaljer i spillet, som ingen gjør ham etter. Og bak det hele ligger Altschul og koser seg. Man kan nærmest høre smilet og gleden over å få spille med de to andre gromguttene. Innimellom får vi også morsomt og kreativt pianospill fra Rivers, mens jeg må innrømme at jeg ikke er like begeistret for hans fløytespill, men det er underordnet i den store helheten.

Dette er blitt ei fantastisk plate. For de mange unge saksofonistene der ute, er det bare å gå til anskaffelse av denne gullbarren av ei plate. Det svinger, hugges og fabuleres på en måte som overgår det meste jeg kan huske å ha hørt de senere årene. Og når Holland setter inn med råkjøret koker det nesten over. En strålende liveinnspilling fra start til mål!

Jan Granlie

Sam Rivers (ts, ss, fl, p), Dave Holland (b), Barry Altschul (dr)

One Response to “RIVERS/ HOLLAND/ ALTSCHUL”

  1. Dan Schyman

    …Jag är heldig nog att ha varit där på plats. Vilken lycka att konserten nu finns på platta! Stående ovationer för Sam Rivers, redan innan konserten startade, har jag aldrig varit med om förr, eller senare. Den vördnaden. På främre raden satt vännerna. Henry Grimes, Cecil Taylor, Fred Anderson tror jag, med flera. Tack Skurups Folkhögskola för den New York resan.

    Svar

Skriv et svar