Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ROB BROWN / JUAN PABLO CARLETTI

«Fertile Garden»
NOBUSINESS, NBCD 154

Den amerikanske saksofonisten Rob Brown ble født i 1962t i Hampton, Virginia, USA. Han begynte å spille saksofon da han var 12 år. Hans første spillejobber var med et lokalt swingband, og han studerte ved Berklee College i to år, og jobbet ved siden av med både Joe Viola og John LaPorta. Etter et år på vestkysten flyttet han til Boston, Massachusetts, hvor han møtte pianisten Matthew Shipp Han flyttet til New York i 1985, hvor han tok en mastergrad ved New York University, og studerte blant annet med Lee Konitz, men læreren som hadde mer innflytelse på Brown konseptuelt var Dennis Sandole fra Philadeliphia. Brown reiste til Philadelphia med tog en gang i uken for å studere med ham i halvannet år. Hans første innspilling var duoplaten med Sonic Explorations med Matthew Shipp (1988), og han har siden ledet egne band eller jobbet med Shipp, William Parker, Whit Dickey, Joe Morris og Steve Swell.

På denne innspillingen, som er innspilt i Park West Studios i Brooklyn den 25. august 2020, samarbeider han med trommeslageren Juan Pablo Carletti.

Han ble født i Buenos Aires, Argentina, hvor han vokste opp i et musikalsk miljø der faren spilte perkusjon, og ble umiddelbart tiltrukket av trommene. I ungdommenen spilte han med rekke band, og han fokuserte hovedsakelig på improvisert musikk og å spille mainstream jazz. I 2005 reiste han til New York City og spilte med David Haney Group på Cornelia Street Cafe. Dette New York-besøket ble et sentralt vendepunkt i livet hans, da han møtte innflytelsesrike musikere som Mat Maneri, Tony Malaby, Mark Helias, Nasheet Waits og Tom Rainey. Ett år senere flyttet han offisielt til USA for å fortsette sin musikalske reise. Juan nærmer seg musikken med å spille på unike måter, påvirket av forskjellige musikkstiler, spesielt musikken skapt på avantgardescenen i New York City de siste tiårene. Han spilteblant aannet  med Tony Malaby, Andrew Cyrille, Daniel Levin, Mat Maneri, Angelica Sanchez, Kris Davis, Michael Attias, Rob Brown, Aruan Ortiz og William Parker. Han er en del av Rob Brown Quartet og duo med Daniel Levin. I januar 2015 kom hans debut som leder ut på NoBusiness Records, med tittelen, Niño/Brujo.

På Fertile Garden får vi to lange strekk – den over 33 minutter lange «6BC» og den drøyt 23 minutter lange «Children’s Magical Garden», og to såpass lange låter på duo, gir de to musikerne stort albuerom til å utvikle ideer. Brown trakterer kun altsaksofon på denne innspillingen, noe som gjør at det er en rekke «forbilder» som dukker opp når man lytter til de frie improvisasjonene.

Altsaksofonisten Anthony Braxton er den første som dukker opp i bakhodet, men også læremesteren Lee Konitz, fra den gang han beveget seg ut i det fitt improviserende. Samtidiger det noe med spillet hans som trekker tankene mot flere av de mindre bandkonstellasjonene vi har hørt både med William Parker og Matthew Shipp, som dukker opp. Samtidig som også både Ornette Coleman, Arthur Blythe og Eric Dolphy dukker opp bak i hjernebarken. Og særlig i andresporet synes jeg man kan høre mye av «salige» Colemans måte å angripe musikken på.

Samspillet mellom de to er spennende. Carletti spiller løst og fint, med mye bruk av tam-tamene. Det er ikke mye «ren» skarptrommebruk i løpet av settet, noe som er med på å gjøre trommespillet tyngre og mer markant. Og sammen med Browns fine og kreative altsaksofonspill, fungerer det utmerket. Dette er blitt en spennende og fin duoplate, hvor man ikke savner andre instrumenter. Og de to får god plass til å improvisere fritt rundt noen «tenkte» temaer, som aldri blir kjedelige eller uinteressante.

Dette er blitt en plate man ha god tid med. Man skal sette seg ned og virkelig «gå inn i musikken» for å få fullt utbytte av de to sitt spill. Og gjerne spille platen flere ganger. For selv om det ikke dukker opp så mange nye detaljer hver gang man lytter, så finner man stadig nye innfallsvinkler og man forstår mer og mer av de to musikernes ideer. Og siden det er julaften, og man trenger å finne noe annet å lytte på etter julemiddagen, ville det overhodet ikke skade med en gjennomkjøring av denne utgivelsen på full styrke – så vil julen bli en helt annen! En utmerket utgivelse!

Jan Granlie

Rob Brown (as), Juan Pablo Carletti (dr, cymbals)

Skriv et svar