Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ROBIN WILLIAMSON

«Trusting In The Rising Light»
ECM 2393

Sangeren, harpisten, gitaristen og vokalisten Robin Williamson må være en av de snodigste musikerne I dagens jazz. Fra tid til annen dukker det opp plater med hans navn på, og dette er hans 50. siden debuten «Journey’s Edge» med The Merry Band i 1977. Så vi snakker om en relativt produktiv herre.

De seneste innspillingene er gjort på det tyske selskapet ECM, så det må være noe med han som Manfred Eicher har stor sans for, selv om musikken ligger et godt stykke unna det man vanligvis forbinder med «ECM-musikk».

På «Trusting In The Rising Light» har han med bratsjisten Mat Maneri (som også har vært med på flere av hans senere innspillinger), og trommeslageren Ches Smith.

Alle de 12 komposisjonene er gjort av Williamson, både tekster og melodier, og musikken ligger innenfor det jeg vil kalle «hippie-rock» eller musikk som passet perfekt på tiden hvor man skulle leve økologisk og få sitt eget småbruk på landet med katt og kaniner. Og denne formen for musikk har Williamson vært tro mot hele veien.

Det som gjør musikken interessant, er at han faller inn i en sangtradisjon som bl.a. Robert Whyatt holder seg innenfor. I tillegg er det interessant å høre hvordan han bruker fritt improviserte elementer, særlig fra Maneri, sammen med den skotske folkemusikktradisjonen. Innimellom fungerer det svært godt.

Både Manieri og Smith er gode lyttere, og legger på sine inntrykk akkurat der de bør komme. Maneri er en utrolig spennende bratsjist, som kan denne musikken, samtidig som han er en av de fremste friimprovisatører på instrumentet.

Dette er blitt en litt snodig innspilling, men en innspilling som de som var unge på «hippie-tiden» vil elske.

Jan Granlie

Robin Williamson (v, harp, g, hardanger fiddle, whistles), Mat Maneri (viola), Ches Smith (vib, dr, gongs, perc)

2 Responses to “ROBIN WILLIAMSON”

 1. Ingvild Koksvik

  Må få legge til at Williamson var sentral i fantastiske The Incredible String Band, som ga ut ganske mange plater fra 1966 og utover. Veldig rar og veldig fin musikk :)

  Svar
  • Jan Granlie

   Takk, Ingvild. Jeg visste at han hadde spilt der, men det forsvant i anmeldelsen… Flott band!

   Svar

Skriv et svar