Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ROK ZALOKAR

«Speak Your Body»
NATURE SCENE RECORDS

Pianisten, komponisten og produsenten Rok Zalokar er en integrert del av jazzscenen i Ljubljana. Han ledet sin jazzpianotrio i et tiår, og eksperimenterte med Zhlehtet-kollektivet mens han fortsatte å utvikle et personlig tilpasset solopianouttrykk, noe som kulminerte med utgivelsen av et solo-orgelalbum «Spaces VIII». Nå presenterer han sitt elektroakustiske debutalbum «Speak your body» – som inneholder 20 spor laget mellom 2019 og 2021.

Her får vi lydskulptur, beatmaking, spontane innfall med venner og øyeblikk av utforskning med et gitt instrument, som han kobler sammen med en surrealistisk oppskåret narrativ. Albumet har et sterkt fundament i synther og pianolyder, men hver låt har forskjellig instrumentering, moderne orkestrering, jazzsoloer, feltopptak og vokal som nesten fremstår som en indre stemme. Det er mye improvisasjon i dette «sammensuriumet», hvor kompleksiteten til frie impro-øyeblikk forblir uredigert. Mer eller mindre planlagde lag av musikk fungerer er der for å understreke ideen til hver låt eller improvisasjon og forbinde disse med det rike soniske landskapet.

Han har invitert med vennene Peter Ugrin på bratsj på noen sekvenser, sammen med trommeslagerne Žiga Smrdel og Elvis Homan, Nina Pečar på strings, Boštjan Simon på saksofon og synth og Alja Petric på perkusjon. Og vi får bli med på en drømmelignende reise inn i Zalokars vekslende, musikalske univers, som fascinerer.

De 20 sporene, eller «sekvensene» har en helhet og et felles uttrykk, hvor ingenting står «stille», men hvor Zalokar tar oss med inn i drømmene, barndomsopplevelsene, og sitt musikalske univers det går lang tid mellom hver gang vi hører.

Hele «reisen» fungerer, i alle fall for meg, som en deilig reise inn i det ukjente, og jeg er overbevist om at denne musikken godt kunne fungert som et «soundtrack» til en eller annen dokumentarfilm. Men det fine med slik musikk er, at man bare kan lene seg tilbake og lukke øynene, så får man automatisk en, eller flere, dokumentarfilmer i hodet, som gjennomgående er vennlige og fine.

Men de kan også oppleves som skremmende, og å høre denne musikken sammen med krigsscener, eller etterlatenskapene etter krigsscenene i for eksempel de østre delene av Ukraina, etter at russerne har reist tilbake der de kommer fra, ville fungert godt – tror jeg.

Dette er blitt en spennende og annerledes plate, som befinner seg like mye innenfor samtidsmusikken og den eksperimentelle musikken som i jazzen, og å få satt dette sammen til en fascinerende reise, er beundringsverdig.

Jan Granlie

Rok Zalokar (p, keys, comp, mix, prod), Peter Ugrin (viola), Žiga Smrdel (dr), Elvis Homan (dr), Nina Pečar (strings), Boštjan Simon (s, mod.synth), Alja Petric (perc)  

Skriv et svar