Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RUNE LOHSES ACCORDION WORLD

«Rune Lohses Accordion World»
DUGNAD RECORDS, DUG020

Den danske trommeslageren Rune Lohse, er det mange som kjenner fra den nordiske bandet Horse Orchestra – ett av mine, danske favorittband. Men Lohse holder på med mye mer enn det. Han er medstifter av den grenseoverskridende freejazz-trioen Dødens Garderobe som ble startet i 2009, sammen med blant andre pianisten Jeppe Zeeberg, som før hver jul lager sin egen virtuelle adventskalender, og som holder noen fantastiske julekonserter hvert år. Han er også komponist, trommeslager, låtskriver, sanger og grunnlegger av bandet New Kids, hvor «fokus er på lyd fremfor popformer, og tekster som fokuserer på drømmer om fellesskap og kjærlighet og smelter sammen med lyden av improvisasjon», som han selv uttrykker det. Han har spilt inn plater med impromusikere som Peter Friis-Nielsen, Martin Klapper, John Tchicai, Laura Toxværd, og han har hatt Andrew D’Angelo som lærer. Han har vært foreleser ved Rytmisk Musikkonservatorium, siden 2013 som prosjektveileder, og han har vært å høre på plater med blant andre Dødens Garderobe feat. John Tchicai, Klapper / Friis / Sieben / Lohse, Robertson / Zeeberg / Lohse, Mikolaj Trzaska / Adam Melbye / Jeppe Højgaard / Rune Lohse, Jeppe Zeeberg / Rune Lohse, Bisse, Living Things, New Kids, Laura Toxværd og Klimaendringer.

Nå er han ute med kvartettplaten «Rune Lohses Accordion World» sammen med den svenske saksofonisten Lars-Göran Ulander, fiolinisten Kuno Kjærbye og den norske trompeteren Erik Kimestad. Dette er en kvartett som ikke har spilt altfor mange konserter før platen kom ut. Men en utgave av bandet booket jeg, i sin tid, til en lørdags ettermiddagskonsert i JazzCup i København, og senere vet jeg at de har spilt blant annet i Christianshavn Beboerhus i samme by.

Dette er en sammensetning av relativt unge musikere, som sammen med den svenske veteranen Lars-Göran Ulander, født i 1943, og som har samarbeid med blant andre Bernt Egerbladh, Lars Lystedt, Per Henrik Wallin og Palle Danielsson. Han har5 jobbet med jazz i Sveriges Radio fra 1981 til for noen få år siden, og han er stadig å se som publikummer på de fleste jazzfestivaler rundt om i Sverige. Fiolinisten Kuno Kjærbye, ble regnet som et slags vidunderbarn på fiolin, og startet studiene ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som 15-åring. I 2019 startet han et samarbeid med bassisten Kent Carter, og hans interesse for den fritt improviserte musikken er stor, og går over de fleste varianter av denne musikken.

Erik Kimestad dukker stadig opp i en rekke, danske prosjekter, faste eller ad hoc-prosjekter. Han spiller med Horse Orchestra, og han er også fast medlem i Kresten Osgood Quintet.

«Rune Lohses Accordion World» er en drøyt 42 minutters lang, fri improvisasjon, hvor de fire utforsker et helt fritt, musikalsk landskap, hvor de går ut og inn av hverandres ideer med Ulander og Kimestad som er de som fører an.

Men det som gjør denne innspillingen spennende i første rekke, er kommunikasjonen mellom de to blåserne og fiolinist Kjærbye. Det er en samtale som er prøvende, på den måten at alle fire legger fram sine «synspunkter» på en høflig og litt tilbaketrukket måte, og «samtalene» utvikler seg på en fin måte gjennom hele albumet. Og bak driver Lohse det hele framover med løst og fint spill, og det er tydelig at de tre andre lytter til hva Lohse kommer opp med om temaer man kan «snakke» om.

Ulander er en lyttende musiker, som, selv om han (nesten) kunne vært faren til de andre musikerne, ikke tar styringen mer enn det en saksofonist i front av en frittgående kvartett bør. Han er tydeligvis på hjemmebane i denne musikken, og sammen med en ytterst frittgående Kimestad, og en fiolinist som legger seg tett på blåserne, blir dette en deilig helhet som man selvfølgelig skal høre på en liten klubb, men som også fungerer fremragende på plate.

De har kalt prosjektet for Rune Lohses Accordion World, men det er fint lite i denne musikken som minner om hverken trekkspill, bandonion, to-rader eller andre instrumenter i accordeon-familien, så er du av dem som mener at en gentleman er en person som har trekkspill, men som ikke bruker det, så er dette definitivt en plate for deg.

Jan Granlie

Lars-Göran Ulander (s), Erik Kimestad (tp), Kuno Kjærbye (vio), Rune Lohse (dr)

Skriv et svar