Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SASCHA LEY | LAURENT PAYFERT

«It’s Alright To Be Everywhere»
JAZZHAUSMUSIK, JHM 267

Vokalisten Sascha Ley er en tysk/luxenbourgsk artist som opererer både som vokalist, komponist, skuespiller og prudusent. Hun studerte i Nederland, Luxenbourg, Tyskland og India, og på begynnelsen av 90-tallet begynte hun også å arbeide med teater og film. Tidligere har vi møtt henne i trioen Kalima sammen med pianisten Laia Genc og saksofonisten og klarinettisten Anne Kaftan på en plate jeg husker jeg likte svært godt.

Laurent Patfert er født i Algerie, men er oppvokst i Frankrike, og har spilt bass hele sitt liv. Han har vært å høre med blant andre Noäl Akchoté, Peter Kowald, Steve Lacy, og en rekke andre musikere med adresse ett eller annet sted i Mellom-Europa.

Sammen har de sammen med gjestemusikerne Jean Pascal Boffo (g, elec) og Murat Öztürk (p) gjort denne innspillingen med hele 17 spor, preget av den uslåelige kombinasjonen vokal og bass.

Musikken ligger og vaker i grenselandet mellom fritt improvisert jazz med samtidsmusikalske elementer og mer tradisjonell vokal/bass-konstellasjoner som vi blant annet har hørt fra Sheila Jordan i samarbeid med Hervie Schwarts, Cameron Brown eller Arild Andersen. Men det mest interessante på platen er når de tar det litt «ut» og musikken beveger seg inn i det fritt improviserende landskapet. All musikken er laget av de to i fellesskap eller at hver av de to har kommet med forslag til egne låter de gjerne vil gjøre.

Og hele veien gjennom de 17 sporene er dette ytterst spennende. Ikke minst på grunn av den fyldige og gode lyden på platen hvor Pascal Boffo har styrt spakene.

Leys vokal er hele veien deilig å lytte til. Og selv om hun er skuespiller, synes jeg ikke stemmen blir teatralsk eller tilgjort, som ofte er tilfelle med artister som kombinerer vokalprestasjonene med teater og film. Innimellom mikses stemmen hennes i flere lag over bassen, som skaper en fin variasjon i uttrykket, og med den fyldige basslyden fra en godt lyttende Payfert, blir dette en original og fin plate.

Payfert er en svært dyktig og kreativ bassist, som behersker instrumentet til fulle, med utsøkt teknikk og mange finurlige måter å bruke bassen.

Sammen har de laget en spennende og fin plate, som passer for de små sammenkomster. Og jeg kunne mer enn gjerne satt av en kveld eller to for å høre dem på en liten klubb i en kjeller ett eller annet sted i Mellom-Europa. For dette er spennende og variert musikk, utført av to utmerkede musikere man bare skal sette på ønskelisten.

Jan Granlie

Sascha Ley (v), Laurent Payfert (b), Jean Pascal Boffo (g, elec), Murat Öztürk (p)Skriv et svar