Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SEE THROUGH 4

«Permanent Moving Parts»
ALL SET, AS014

See Through 4 er et slags musikalsk kollektiv med roterende besetning bestående av Toronto-baserte musikere som spiller låter av bassisten Pete Johnston. På denne «reisen» får Johnston selskap av Lina Allemano på trompet, Michael Davidson på vibrafon, og mangeårig samarbeidspartner Jake Oelrichs på trommer.

«Permanent Moving Parts» er det tredje, og siste albumet i en jazztrilogi, som er en fortsettelse på «False Ghosts and Minor Fears», som vi tidligere har anmeldt her på salt peanuts*, og anmeldelsen kan du lese HER, og «Bog Standards» med flere melodier som følger linjene til komponister og musikere som Jimmy Giuffre, Carla Bley og Ornette Coleman, denne gangen med noe som er inspirert av rockebandet Rush fra 80-tallet blandet inn for, som de sier selv, å holde det ekte.

Vi får åtte komposisjoner gjort av Johnston, og innspillingen er gjort i februar 2020 i Union Sound Company i Toronto.

Nå har jeg i flere år mottatt en rekke plater fra band og musikere fra Toronto, og jeg har alltid lurt på hvorfor Toronto er en god jazzby, for det er langt mellom høydepunktene blant de platene jeg har mottatt. Men både det forrige møtet med See Trough 4 og den som nå surrer på anlegget, er to av unntakene som beviser påstanden. For dette er kreativ og spennende kammerjazz med fire musikere som virkelig har noe å melde.

Lina Allemanos trompetspill er (nesten) som å høre Kirk Knuffke og hans like, mens vi får strålende vibrafonspill fra Michael Davidson. Bassist og bandleder Pete Johnston spiller både på den første platen og her strålende i en slags Charlie Haden-tradisjon, mens trommeslageren Jake Oelrichs spiller løst og fint der det passer, og distinkt der det er behov for det.

Det er i hovedsak Allemanos trompet som «fører ordet». Hun er født i Edmonton Alberta og flyttet til Toronto i 1993. Hun bor periodevis i Berlin, og hun har flere egne prosjekter gående. Og tidligere har hun utgitt plater med sitt Lina Allemano Four, Titanium Riot og soloplaten «Glinmer Glammer» på sitt eget selskap, Lumo Records. Og dette er en trompeter man bare skal følge med på. Vibrafonisten Michael Davidson medvirker også på flere andre prosjekter, både egne, som Michael Davidson’s 4th Spetula, og en rekke andre kanadiske prosjekter, mens Jake Oelrichs også benyttes mye på forskjellige scener i hjemlandet.

Pete Johnston skriver spennende låter i det mer kammermusikalske landskapet, og hele veien swinger dette upåklagelig. De fire musikerne fungerer fint sammen, og det er bare å høre på samspillet i den fine «Possible Daylight Dreams», så forstår du hva jeg mener.

«Permanent Moving Parts» er nok en fin utgivelse fra See Through 4, hvor vi får utmerkede komposisjoner fremført med akkurat passe «løs jakke» til at det blir et svært hyggelig møte.

Jan Granlie

Lina Allemano (tp), Michael Davidson (vib), Pete Johnston (b), Jake Oelrichs (dr)

Skriv et svar