Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SEX MAGICK WIZARDS

«your bliss my joy»
RUNE GRAMMOFON, RCD2221

Den relativt nye, norske kvartetten Sex Magick Wizards består av fire unge musikere jeg, som ikke oppholder meg tett på den unge, norske jazzscenen til daglig, ikke kjenner veldig godt til fra før. Men bandet består av trommeslageren Ingvald André Vassbø, som har overtatt den godt utslitte trommestolen etter Axel Skalstad (Krokofant), som sammen med bassisten Henrik Sandstad Dalen utgjør kvartettens rocka og helstøpte komp, mens Sigrid Aftret leverer fint saksofonspill og hovedkomponisten og gitaristen Viktor Bomstad, som, ifølge plateselskapet, ble oppdratt på en diett av Jimi Hendrix, Black Sabbath og Led Zeppelin (og hvor var barnevernet?), før han ble introdusert for musikken til Django Reinhardt, noe som ble vendepunktet i hans liv. Etter noen år med å dyrke en mer tradisjonell jazzretning ble han oppslukt av frijazzens muligheter, før han fant en sunn balanse mellom jazz og rock. «Your Bliss My Joy» er et variert og dynamisk album som utforsker et lignende landskap, der man kan finne andre band som for eksempel Bushmans Revenge, og flere andre band som befinner seg i skjæringspunktet mellom jazz og rock.

Vi får sju komposisjoner, hvorav seks er laget av Bomstad, Mens  andresporet «exaltation» er skrevet av Aftret og arrangert av bandet i fellesskap.

Og hele veien er dette blitt en spennende plate, som beviser at det gror godt i sporene etter de musikerne vi i dag finner i Gard Nilssen Acoustic Unit, Bushmen’s Revenge, Cortex osv. Musikken er variert, og for den som er på vei fra heavyrocken for å utforske deler av det spennende jazzlandskapet, er dette en plate man skal sjekke ut.

Bomstad skriver fine komposisjoner som passer perfekt inn i en slik nyere jazzrocka sammenheng, samtidig som det frie, som vi blant annet finner hos Mats Gustafsson og Fire!, ikke ligger så langt unna, selv om Aftrets saksofontone er mye mer «behersket» enn det vi får fra Gustafsson. Gitarspillet til Bomstad er variert og ytterst delikat, hvor vi, blant annet i fjerdesporet, «kheter ascension», finner hørbare referanser til Terje Rypdals deilige og svevende balladespill.

Dette er rett og slett blitt en strålende debut fra fire musikere som med denne innspillingen har plassert seg solid inn i den mest spennende og nyere delen av den norske jazzen. Og vi gleder oss til neste utgivelse!

Jan Granlie

Ingvald André Vassbø (dr), Sigrid Aftret (s), Henrik Sandstad Dalen (b, fl, pocket synth), Victor Bomstad (g, joik)

Skriv et svar