Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SILVA / ANKER / SANDELL / ZETTERBERG / FÄLT

«Life And Other Transient Storms»
CLEAN FEED CF379CD

Platedirektør Pedro Costa i det portugisiske selskapet Clean Feed, har alltid hatt nese for å spore opp spennende konstellasjoner, som gjerne blir satt sammen til en eller annen festival. Her har han funnet fram til noen av Skandinavias mest spennende improvisatører, samt en landsmann og deres konsert på Tampere Jazz Happening den 1. november 2015, og nå, kun noen måneder etter konserten, forefinnes den på plate.

Vi var til stede på konserten, selv om den foregikk den 2. november og ikke 1. som det står i coveret, og fra konsertanmeldelsen sakser vi følgende: «Life and Other Transient Storms er et flunkende nytt prosjekt med svenske, danske og portugisiske musikere. Jeg har en mistanke om at det er den svenske bassisten Torbjörn Zetterberg som er hjernen bak, sammen med den portugisiske trompeteren Susana Santos Silva, og at de har snakket sammen om å sette sammen et slags drømmeband.

Og det synes jeg på mange måter de har fått til, med pianisten Sten Sandell, saksofonisten Lotte Anker og trommeslageren Jon Fält. Det var første gangen de spilte sammen, og nok en gang slo det oss hvor mye Santos Silva har utviklet seg som musiker siden første gang vi hørte henne på 12 Points-festivalen i Porto for noen år siden. Lotte Anker vet vi hva står for. Hun er en av de sterkeste impro-stemmene i Europa i dag, og med pianistgiganten Sten Sandell bak tangentene, kan det nesten ikke gå galt. Hans spill er ytterst originalt, med både klassiske innfallsvinkler og Cecil Taylor i bakhodet, legger han lista høyt for de andre musikerne. Trommeslageren Jon Fält er som en kameleon i den svenske jazzen. Du kan nesten sette han til hva som helst, og han passer inn. På denne konserten var han den perfekte trommeslageren.

Og bak det hele brummer bassen til Zetterberg, som var det Charlie Haden som var tilbake. Eller rettere, en kombinasjon av Haden og Charles Mingus. Og sammen ble dette en flott helhet, som skapte fin og original musikk, som aldri vil bli gjort igjen, akkurat slik de gjorde det i går. En perfekt åpning!»

Det som er så bra med denne platen, er at den finske radiostasjonen, YLE, som tok opp konserten, sammen med Zetterbergs bearbeiding,  har klart å få lyden og stemningen like fin som på konserten!

To låter, «Life» og «Other Transient Storms», hvor av begge kunne nesten hatt hvilken tittel som helst, inneholder strålende improvisasjoner og samspill over hele linja, og med fem musikere som virkelig vil noe med musikken.

Jan Granlie

Susana Santos Silva (tp), Lotte Anker (ts, ss), Sten Sandell (p), Torbjörn Zetterberg (b), Jon Fält (dr)

Skriv et svar