Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SIMON SPANG-HANSSEN & CAFÉ CENTRAL

«Back To Earth»
GATEWAY ALCD009

Den danske saksofonisten Simon Spang-Hanssen, kjenner vi best fra samarbeidet med pianisten Jan Kaspersen fra flere år tilbake. Men han har også hatt en viss karriere utenom Kaspersens Thelonious Monk-relaterte ensembler. Det første bandet han ble med i var Strange Brothers, og vi snakker 1976, sammen med Peter Danstrup, Ole Rømer og John Tchicai, og i 1978 ble han tildelt Ben Webster-prisen og startet kvartetten Spacetrain med Ben Besiakov, Jesper Lundgaard og Alex Riel.

Etter det har han spilt med en rekke forskjellige konstellasjoner, inkl. Pierre Dørge, franske musikere og Marilyn Mazur. Han har vært med i et prosjekt som gjorde hyllester til Weather Report, et prosjekt med brasiliansk musikk osv. osv.

Med bandet Café Central, gjør han stoff han selv har skrevet, og i bandet finner vi vokalisten og pianisten Claudia Campagnol, fløytisten Mariane Bitran, vokalisten og gitaristen Alain Apaloo, barytonsaksofonisten Aske Drasbæk, bassisten Yasser Morejon Pino og Niclas Compagnol, foruten Simon Spang-Hanssen selv på tenor- og sopransaksofon.

Som man ser av navnene i bandet, så får vi servert musikk som i hovedsak har sine røtter i Brasil og den mer moderne delen av musikken derfra. Når Campagnol er hovedvokalist blir musikken mer tradisjonell, og slik vi gjerne hører den når den kommer fra Brasil, men i for eksempel «Someone Break That Spell For Me», hvor Apaloo er vokalist, får vi et mer moderne lydbilde, og det hele blir nesten litt funky, og har kanskje mer røtter i de brasilianske miljøene i New York. Her leverer forresten Spang-Hanssen en strålende solo, helt i Stan Getz-landskapet, noe han gjør ved flere anledninger på denne innspillingen.

Det er Brasil som dominerer, men uten at det på noen måte blir kopier av de mange andre banda som gjør musikk fra dette landet. Lydbildet er relativt moderne og litt popaktig, særlig i de låtene som ikke kan relateres direkte til Brasil, musikerne er dyktige, og de finner seg vel til rette i Spang-Hanssens komposisjoner og landskap.

«Back to Earth» er en plate som på mange måter er akkurat det. «Back to Earth», uten at det på noen måte blir kunstig eller kleint. Det er rett og slett blitt en fin plate med musikk fra Brasil, kombinert med København, som er med på å forlenge sommeren litt lenger.

Jan Granlie

Simon Spang-Hanssen (ts, ss), Claudia Campagnol (v, p, keys), Mariane Bitran (fl, backing v), Alain Apaloo (v, g), Aske Drasbæk (bs), Yasser Morejon Pino (b), Niclas Compagnol (dr)

Skriv et svar