Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SIMON TOLDAM TRIO

«Kig Op 15»
ILK 242CD

Pianisten Simon Toldam har de senere årene vokst til å bli en av Danmarks mest markante jazzpianister. Han var med å vinne en «Danish Music Award» i 2006 med bandet Sekten, som han har vært en viktig del av. Året etter vant han to «Grammys» med bandet Simon Toldam & Prügelknabe samtidig som han ble kåret til årets «Rising Star».

Han startet sin første trio da han var ni år, og har siden da ledet eller co-ledet en rekke egne band og prosjekter.

De senere årene har vi lagt merke til dansken, spesielt gjennom samarbeid med trommeslageren Han Bennink Trio (med klarinettisten Joachim Badenhorst som tredjemann). Men han har også markert seg i samarbeid med Evan Parker, Peter Brötzmann, Misha Mengelberg, Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Chris Speed, Dave Douglas og flere band med tilhold i Danmark, som bl.a. Eggs Laid By Tigers, Kostcirkeln og Sekten.

I den trioen han nå har vært i studio med møter vi trommeslageren Knut Finsrud og bassisten Nils Davidsen i nesten 40 minutter duggfrisk og morsom musikk. Denne sammensetningen har han nå holdt seg med en tid, og de to forrige innspillingene med trioen («Sunshine Sunshine or Green as Gass» (ILK, 2013) og «Kig Op 14» (ILK, 2014) var også med de samme musikerne.

Simon Toldam er et lite unikum av en kreativ sjel som komponist og pianist. På «Kig op 15» får vi musikk som er enkel og nesten sirkusaktig i ene øyeblikket, før musikerne går et godt stykke inn i det eksperimentelle i neste, før vi får en vakker ballade.

Og slik fortsetter det gjennom alle de 12 låtene. Musikken er hele veien leken og morsom (hør bare på «Noget om Luft», som er en herlig Monk-aktig sak), de tre musikerne spiller som om de var en enhet, det låter tett og fint, samtidig som Toldams pianospill gjør musikken luftig og fin.

Knut Finsrud er en norsk trommeslager som har gjort danske av seg. De senere årene har han dukket opp på en del innspillinger, og jeg blir like overrasket hver gang over for lett og fint han spiller, og Nils Davidsen har de senere årene framstått som en av Danmarks mest markante bassister.

I anmeldelsen jeg gjorde av deres forrige plate «Kig Op 14» konkluderte jeg med at «Jeg synes alle tre musikerne har vokst siden den forrige langspilleren. De er mer samkjørte, og variasjonen i uttrykket er blitt større, noe som gjør at «Kig op 14» er blitt en nydelig innspilling». Dette utsagnet kan jeg bare gjenta denne gang. For med «Kig Op 15» har de tatt enda et skritt videre fra «Kig Op 14».

De tre har rett og slett spilt inn en usedvanlig hyggelig, moderne trioplate, hvor det eneste jeg har å utsette, er at den kunne vært mye lenger. 39 minutter og 36 sekunder er kanskje optimalt i en verden hvor man laster ned altfor mye musikk, men det som serveres på «Kig Op 15» er så positivt ladet og interessant, at jeg godt kunne tenke meg mye mer.

For den som er i København den 24. april, blir det mulighet til å høre trioen i Bygning 55, i Staldgade 16 i Kødbyen på Vesterbro kl. 17. Det er til og med gratis å komme inn!

Jan Granlie

Simon Toldam (p), Nils Davidsen (b), Knut Finsrud (dr)

Skriv et svar