Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SKARKALI

«Skarkali»
IBS001

Skarkali er en trio som holder til på Island, og som ledes av pianisten Ingi Bjarni Skúlason. Med seg i trioen har han bassisten Valdimar Olgeirsson og trommeslageren Óskar Kjartansson. All musikken er komponert av Skúlason, og det meste foregår i medium tempo, i et landskap som veldig mange pianotrioer oppholder seg i om dagen.

Trioen har spilt sammen i en rekke forskjellige sammensetninger de senere årene, etter at de møttes på F.Í.H. Musikkskole. Trioen representerte Island under Young Nordic Jazz Comets i Trondheim i 2013, og har gjort turné på Færøiene, og de har spilt på Reykjavik Jazz Festival et par ganger.

Ni låter, som alle flyter vakkert og litt vemodig framover, hvor Skúlason er den mest benyttede solisten.

Men også de andre slipper fint til der det trengs. Musikken ligger godt innenfor e.s.t./Tord Gustavson-land, og Skúlason skriver fine låter.

Åpningssporet «Virkar» ligger svært tett opp mot det skandinaviske, og «Fals ekki vals» plasserer trioen midt i det skandinaviske landskapet. Det er en utrolig vakker melodi, men det går litt for rolig for seg. Og etter hvert som låtene kommer, blir man dessverre litt likegyldig til det hele. Og det skal man jo ikke!

Selv om ordet skarkali betyr høye lyder, er ikke trioen de som skal bli tatt for å bråke for mye. Her foregår alt i et rolig landskap, og jeg tar meg i å savne den ene låta som virkelig skiller seg ut, hvor musikerne «flesker» til med alt de har. Riktignok tar det seg litt opp på tredjesporet «Á hálum ís», men det er langt fra nok. Femtesporet «Hollands Spoor» skiller seg derimot ut i starten, men etter en litt rocka start, faller man også her ned på det stille og fredelige.

Nå blir det meste i stedet veldig snilt og vakkert, noe som på mange måter kan være sjarmerende, men i musikk er kontraster viktig, og her føler jeg ikke jeg får den kontrasten som trengs for at jeg skal bli sittende og lytte konsentrert. Dessverre.

Jan Granlie

Ingi Bjarni Skúlason (p), Valdimar Olgeirsson (b), Óskar Kjartansson (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.