Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SOFT FFOG

«Soft Ffog»
IS IT JAZZ? RECORDS, KAR230CD

De norske, relativt unge musikerne, gitaristen Tom Hasslan og trommeslageren Axel Skalstad, kjenner en del fra trioen Krokofant, som i tillegg består av saksofonisten Jørgen Mathisen, og som også har samarbeidet med Ingebrigt Håker Flaten og Ståle Storløkken på plate og konserter. Bassisten Trond Frønes har fast plass i lagoppstillingen til Red Kite, pluss at vi har hørt han med Grand Central tidligere, mens keyboardisten Vegard Lien Bjerkan har vært å høre med bandet Relling, som gikk til finalen i JazzIntro i 2018.

I bandet Soft Ffog, får vi fire komposisjoner av Hasslan, som viser hans nære og tette forhold til flere av de legendariske rockegitaristene som har herjet rundt om på konserter og plateriller siden 60- og 70-tallet. Og sammen med Skalstad er de nesten et tvillingregime i den ynge, norske jazzen med klare forbindelser til rocken. Og med Frønes solide og stødige bass-spill og Lien Bjørkans lyttende og fine keyboardspill, blir dette en fin og rocka pause for oss som til daglig lytter oss gjennom haugevis med plater preget av impro og relativt frittgående jazzmusikk.

Og på denne platen får Hasslan virkelig vist hvilken strålende gitarist han er. Og hans samspill med Skalstad kunne nesten gått rett inn i hvilket som helst litt røffere rockeband som sto scenen på de store scenen på de legendariske mastodont-rockefestivalene tidligere. Og mellom de knalltøffe riffene, får vi strålende spill fra alle fire musikantene. Lien Bjerkan, som er den jeg kjenner minst til fra før, avleverer noen fine solier som fungerer perfekt inn i denne rockete jazzen, mens Skalstad hamrer og slår og er hele veien helt framme på tåspissene i sitt energiske spill, mens Frønes holder koken og kontrollen bak på scenen og Hasslan innimellom går rett til himmels i ren og pur rockeglede i sine heftige solier.

Soft Ffog har rett og slett laget en råtøff rocke(jazz)plate som burde tilfredsstille både rockefolket og de av oss innenfor jazzen som har sans for band som Elephant9, Krokofant, Hedvig Mollestad Trio, Motorpsycho, Bushman’s Revenge og andre spennende utgivelser på Rune Grammofon. Og Tom Hasslans komposisjoner og gitarspill og de tre andre musikerne beviser hvilke strålende utøvere de er. I tillegg blir minnene om det amerikanske bandet Living Color, med gitaristen Vernon Reid, liggende i bakhodet lenge etter at sistesporet, «Dhalsim» har stilnet. Og det er ikke den aller dårligste sammenligningen for et relativt ungt, norsk band!

Jan Granlie

Tom Hasslan (g), Axel Skalstad (dr), Trond Frønes (b), Vegard Lien Bjerkan (keys)

Skriv et svar