Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SONDRE FERSTAD

«Snirkelsongar»
ØRA FONOGRAM, OF182

Munnspilleren (et ord som betyr noe helt annet i Danmark enn i Norge – i Danmark heter det mundharmonicaspilleren, så kan man bare tenke seg hva munnspill betyr) Sondre Ferstad er født i 1991 og kommer fra Skodje på Sunnmøre. Han fullførte sin bachelor ved den såkallte «jazzlinja» ved NTNU i Trondheim i 2017, og han er bosatt på Svartlamoen i Trondheim, i en bydel som på mange måter kan regnes som Norges Christiania.

Han har sitt eget Sonder Ferstad Ensemble, som kom med platen «Minimal» på AMP i 2018 (platen er anmeldt HER), han er med i Briotrio, som kom med platen «Briotrio» i 2019, (og som der anmeldt HER), og han medvirket på prosjektet «Jul på Sunnmørsk» (Dugnad Records) som kom i 2018 (og er anmeldt HER).

På «Snirkelsongar» har han alliert seg med vokalisten Heidi Skjerve (fra blant annet Trondheim Voices), bassisten Morten Stai og organisten og perkusjonisten Vegard Lien Bjerkan, og utgivelsen ble innspilt i Øra Studio den 11. og 12. oktober 2020.

Når man skal spille jazz på munnspill, er det en stor fare for at man skal gå i «Toots Thielemanns-fella», men den originale besetningen på denne platen, med trøorgel og vokal som fremføres på norsk, så går han klar av denne sammenligningen, noe det fine åpningssporet (tittelsoret) beviser. Her får vi en komposisjon som låter veldig norsk, selv om det ikke har så veldig mye med den typiske, norske jazzen med melankolsk pianospill å gjøre eller folkemusikken. Det er bare fin musikk, hvor Skjerves vokal dominerer sammen med trøorgelet.

I andresporet, som ikke er veldig ulikt åpningen i stemning, får vi fint spill av kapellmesteren, i en slags aftensang, som har fått tittelen «Ventesong». På de to første låtene pluss «Kveldsong» er det Skjerve som har skrevet tekstene, mens på «Gangsyn» og «Det går bra» er tekstene skrevet av Maren Barlien.

Tredjesporet «Traskelåt I» er en fin låt med ordløs sang, som man raskt kan få på hjernen og nynne på når man rusler rundt i en by eller i naturen (for den som liker slike ting).

Og slik fortsetter det med ytterst behagelig musikk som her mye natur i seg. Ferstad er, i motsetning til en del andre munnspillere jeg har hørt, ikke opptatt av å fremheve seg selv som musiker, men lar munnspillet bli en del av en utrolig fin helhet. Og i femtesporet, «Gangsyn» er det Ferstad som er hovedvokalist, noe han fungerer godt som. Og sammen med Skjerves tilbakelente og avslappede vokal, Lien Bjerkans fine trøorgelspill og Stais «staute» bass-spill, er dette blitt en fin, og veldig norsk plate.

Jan Granlie

Sondre Ferstad (harm, v), Heidi Skjerve (v), Marten Stai (b), Vegard Lien Bjerkan (org, perc)

Skriv et svar