Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SONNY ROLLINS TRIO

«Live In Europe 1959»
ESSENTIAL JAZZ CLASSICS EJCS55693

I mars 1959 gjorde Sonny Rollins en turné i Europa med sin pianoløse trio, bestående av ham selv, bassisten Henry Grimes og trommeslageren Pete La Roca. På den tiden var Rollins frustrert, han slet med livet og han hadde problemer med å finne sitt musikalske ståsted og hvilken vei han ville gå, både i livet og musikalsk. Etter denne turneen tok han han lang friperiode, vekk fra musikken, og han var ikke tilbake før i 1962 med albumet «The Bridge»

Denne trippelCDen inneholder alle kjente opptak fra denne turneen (jada, Johan Hauknes, jeg er sikker på at du kjenner til noen spor som ikke er med her!), og det er første gang de presenteres under ett. Mange av opptakene i denne boksen har vært forbeholdt samlere, og opptakene fra Frankfurt (låt 4-7 på CD2), skal aldri før ha vært ute.

På noen av opptakene er trommeslageren Pete La Roca erstattet med et par av de amerikanske trommeslagerne som på den tiden bodde i Europa, som Joe Harris og Kenny Clarke, Og CD3, inneholdende låtene «Woodn’t You», «But Not For Me» og «Lady Bird» innspilt i Aix-en-Provence i Frankrike, var de siste tonene Rollins spilte offentlig før han gikk inn i sitt lange sølibat.

Det hele starter på Nalen i Stockholm, den 2. mars 1959, og en av Rollins mest kjente låter, «St. Thomas», før vi får seks låter innspilt på ukjent sted i Stockholm. Deretter er man over i Zürich, Sveits den 5. mars og Laren i Holland den 7. mars og Frankfurt, Tyskland den 9. mars, før man spoler tilbake i Stockholm og Södra Teatern den 4. mars og avslutter i Provence den 11. mars.

På Södra Teatern den 4. mars er Joe Harris med på trommer, mens Kenny Clarke deltar i opptakene fra Provence.

Vi får servert en rekke standarder, som både er kjent fra Rollins, men også fra mange andre musikere, og «A Weaver Of Dreams», «Lady Bird», «Coctails For Two» og «Stay As Sweet As You Are», er de eneste kjente opptakene hvor Rollins gjør disse låtene.

Hele veien får vi Rollins i god form, selv om han, etter sigende skulle være svært frustrert over livet, så er det noe helt annet enn «en dårlig dag på kontoret» vi får av den gode saksofonisten. Han briljerer i god stil, med lange soloer og interessant spill. Og jeg tror Henry Grimes må ha vært den helt perfekte samarbeidspartneren til Rollins på denne tiden. Han «la seg ikke bort i», men fungerer som den stødigste bassist i verden på disse opptakene. Og Pete La Roca er akkurat der han skal være, med stødig oppbacking og fine, korte soloer. Det samme gjelder for Harris og Clarke.

Nå er lyden på opptakene fra Zürich kanskje ikke de beste i verden, de er uten tvil amatøropptak, men de fungerer helt ok. Lyden er mykere enn på Stockholmopptakene, som er strålende og må være gjort av Sveriges Radio.

Holland-opptakene er relativt gode, men også her er lyden litt for myk etter min smak, mens Frankfurt-opptakene er litt tilbake til Zürich-tapene.

De siste opptakene fra Stockholm innledes med et kort intervju med Rollins for svensk TV, i opptak fra Södra Teatern, hvor han blant annet forteller hvorfor han opererer med en pianoløs trio, med typisk oversettelse til svensk. Og på disse opptakene er lyden relativt god.

TredjeCDen, som i helhet er opptak fra Aix-en-Provence, er typiske liveopptak fra den tiden. Man hører at publikum er til stede, og lyden i bandet er brukbar, men ikke perfekt.

Men dette er blitt et unikt dokument på det siste Rollins gjorde før han gikk inn i en tre år lang sølibatperiode. Han er nok sliten, men på scenen ga han alt, noe som høres godt, spesielt på de første opptakene fra Stockholm. Men det er ingenting å utsette på hans spill på de andre konsertene heller. Hele veien er spillet kreativt og mer vitalt enn det meste vi hører fra amerikanske saksofonister i dag.

Hvis du er Rollins-samler, å ikke er i besittelse av piratopptak fra disse konsertene, så er det bare å gå til anskaffelse av disse tre nydelige skivene. Hvis du er interessert i godt saksofonspill, så er det ingen tvil om at du skal anskaffe disse platene. De inneholder Rollins, Grimes og La Roca (pluss Harris og Clarke) i storform på turné i Europa.

Jan Granlie

Sonny Rollins (ts), Henry Grimes (b), Pete La Roca (dr), Joe Harris (dr), Kenny Clarke (dr)

Skriv et svar