Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STEFANO BATTAGLIA

«Pelagos»
ECM

Stefano Battaglia er en italiensk pianist som bekjeftiger seg med musikk innenfor det klassiske like godt som innenfor jazzen. «Pelagos» er hans sjette innspilling på ECM, og siden han var med i European Youth Orchestra i Barcelona i 1981, og etter at han vant J.S. Bach Festival Award i Düsseldorf som årets beste nye pianist (1986) og Brussels National Radio Award som Europas beste unge pianist i 1997, ble han for alvor oppdaget i jazzen i Europa.

På sin nye plate, «Pelagos» spiller han både piano og preparert piano, noen ganger samtidig. Albumet inneholder hans egne komposisjoner og spontane improvisasjoner pluss to versjoner av den tradisjonelle arabiske låta «Lamma Bada Yatahanna».

Det er tydelig at Battaglia er opptatt av hva som skjer i hans hjemland nå om dagen, siden han har med komposisjoner med titler som «Lampedusa» og «Magration Mantra», så det er utvilsomt en samfunnsbevisst musiker vi her møter.

De intense melodiske strukturene, noen nesten hypnotiske, ble innspilt både under konsert og i studio i Fazoli Concert Hall i Sacile i Italia i mai 2016, og er, ifølge Battaglia selv blitt «a wonderful new shape with a completely new dramaturgy».

Musikken er hele veien neddempet og mediterende. Battaglia har fullstendig kontroll over pianospillet, og innimellom trekker han store veksler på sin bakgrunn som klassisk pianist. Men det er det lyriske som kommer best fram, og på noen strekk høres musikken ut som om den var hentet ut av noe Edvard Grieg hadde funnet fram fra de norske folkemusikkskatter.

Og det er mye på denne platen som høres norsk og nordisk ut, men som blir respektfullt behandlet av en jazzpianist. Ikke gjort slik Jan Johansson gjorde det, men mer som en jazzpianist med klare og sterke røtter i det klassiske kunne gjort det, akkurat slik Battaglias bakgrunn er

Vi får hele 17 låter og improvisasjoner, fordelt over to CDer, som gjennomgående er meditative og vakre, og alt føyer seg godt inn i ECMs formspråk.

Jan Granlie

Stefano Battaglia (p, prep.p)

Skriv et svar