Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STEN KÄLLMAN & SANBA ZAO

«Mapou»
COUNTRY & EASTERN, CE43

Mapou er navnet på et hellig tre i voodoo-religionen i Haiti. Albumet Mapou kommer etter 50 års jobbing med den rituelle trommemusikken fra Haiti å sette den sammen med nordisk folkemusikk. I følge Källman hyller dette albumet disse to unike tradisjonene som han har prøvd å knytt sammen gjennom alle disse årene. Ved å la melodier og rytmer møtes, dukker det opp ny musikk uten tap av identitet eller originalitet. Han har spilt valser og «polskar» på saksofonen hele livet og har nå invitert vennen og kollegaen, den legendariske trommeslageren Sanba Zao fra Haiti, hans musikerbarn og flere av mine kollegaer i Sverige til å spille med han.

Og det er ei fin plate vi får lytte til. Musikken spinner fint mellom Haitis trommebaserte og rytmiske musikk og den svenske og norske folkemusikken, og de starter med Källmans «Vals Azounke», som glir rett inn sammen med mange av de andre innspillingene vi har hørt fra det fine og viktige selskapet Country & Eastern, hvor folkemusikk fra store deler av verden, kobles på strålende måte opp mot den svenske – og jazzen.

De fortsetter med «Beautiful Waltz», som baserer seg på en tradisjonell norsk folkemelodi, og hele veien er dette en fryd for øret. Det er spennende å høre særlig sopransaksofonen til Källman «leke» seg med det rytmiske, 0og som på mange måter beviser at folkemusikken fra hele verden kan kombineres og sattes sammen med jazz, uten at det blir kunstig eller tilgjort.

Det er nærliggende å tenke at utgangspunktet for denne musikken ble laget lenge før det fantes lavpris-flyselskaper og endre befordringsmidler som kunne føre den rike delen av verden på ferie til den fattigere (og ikke minst billige) delen av verden. Men allikevel ble folkemusikken utviklet med dype røtter i folket, enten du var hvit, gul, rød eller sort, eller noe midt imellom. Og det er det jeg synes er så fascinerende med folkemusikken. Den fungerer nesten uansett hvor du kommer fra, og trekker ett eller annet i sjelen som gjør noe godt med deg.

Og på denne platen får vi utallige eksempler på hvordan musikken fra Haiti helt fint kan gå sammen med den nordiske folkemusikken og jazzen.

Vi får 10 låter, som alle bidrar til «godfølelsen», som den gamle fotballtreneren i Rosenborg kalte det. Källman og Louis Lesly «Sanba Zao» Marcelin har fått med seg et solid «hold» med medmusikanter på innspillingen, hvor de bidrar med fint spill der det har vært behov for dem. Og lytt gjerne på den lystige «Un Soir/Twilight», som er en riktig perle, som lyser opp tilværelsen i denne tiden.

Musikken beveger seg raskt inn i et landskap hvor vi har hørt en rekke svenske musikere bevege seg tidligere, og en av drivkreftene bak plateselskapet, trommeslageren og perkusjonisten Bengt Berger, gjenkjennes raskt i hvordan denne musikken er laget, hvor avstanden til mye av det trompeteren Don Cherry holdt på med, ikke er lang.

En fin og deilig plate med rytmisk musikk for den som både liker nordisk folkemusikk og mer eksotiske rytmemønstre fra Haiti og fjellstroka innaførr.

Jan Granlie

Sten Källman (ss, ts, bs), Louis Lesly «Sanba Zao» Marcelin (perc), Adjamile Marcelin (perc), Woulele Marcelin (perc), Robin Johansson (bcl, ss), Jonas Simonson (afl), Hilda Ekstedt (ts), Anna Malmström (cl), Sofia Andersson (bs), Cecilia Moore (ss), Johannes Bergli (as), Martin Brandqvist (as), Klas Nilsson (tp), Victor Turegård (tuba), David Byström (tb)

Skriv et svar