Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SUN RA AND HIS ARKESTRA

«New Horizons»
FRESH SOUND FSR-CD 495

Pianisten, keyboardisten og orkesterlederen Sun Ra, var en merkelig person og orkesterleder. Fra å lede et band som stort sett holdt seg innenfor swing-og bopjazzen til hans utagerende konserter med ytterst frittgående musikere og dansere, og freejazz som ingen andre turde å bevege seg i nærheten av, til hans etterkommere, som vi de senere årene har hørt på flere nordiske festivaler.

Innspillingen «New Horizons» er, i følge fagekspertisen, en samleinnspilling med forskjellige takes fra Chicago i 1956, en god stund før Sun Ra ble et fenomen, som styrte etter stjernene, og som mente han kom fra et annet univers.

Innspillingene på denne samlingen er hentet fra innspillingene «Jazz by Sun Ra», som vi tidligere har skrevet om her på salt-peanuts.eu, «Jazz in Transition», «Sun Ra Visits Planet Earth» og «Super Sonic Jazz», og selv om musikken sikkert var spesiell i 1956, så lar vi oss ikke like lett overraske eller imponere i 2017.

Men uansett, så er det mye fin jazzmusikk å hente her. «Solguden» hadde et helt ok band, som leste notene som de skulle, og som leverte noen helt ok soloer. Sun Ras pianospill er litt før Monks tid, men med overraskende mange fellestrekk, og bandet, med John Gilmore (tenorsaksofon), James Scales (altsaksofon), Julian Priester (trombone) og en av de to trompeterne gjør vei i vellinga gjennom flere av sporene, noe barytonsaksofonisten Charles Davis også gjør.

I 1956 var denne musikken fra Sun Ra relativt nyskapende. Hans Arkestra gjør jobben sin slik de skal, og storbandet låter bedre enn de fleste vi hører i dag, men dette var nok før Sun Ra ble en kultfigur, og en musiker man på død og liv skulle like. Men gjennomgående låter det storveis, spesielt i låtene fra «Jazz by Sun Ra», og for Sun Ra-nerdene, som ikke har «Solguden» komplett, er dette en samling som helt sikkert vil glede.

Jan Granlie

Dave Young (tp), Art Hoyle (tp), Julian Priester (tb), James Scales (as), John Gilmore (ts), Pat Patrick (bs, as), Charles Davis (bs), Sun Ra (p, org), Richard Evans (b), Victor Sproles (b), Wilbur Green (b), Bob Berry (dr), William Cochran (dr), Jim Herndon (perc)

Skriv et svar