Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SUN RA ARKESTRA

«Heliocentric Worlds to Nothing Is Revisted»
EZZ-THETIC / HAT HUT, 1103
[GJENUTGIVELSE]

Universenes kanskje mest originale pianist, keyboardist og orkesterleder, Sun Ra, eller Herman Poole Blount, som var hans egentlige navn, har laget en haug med plateinnspillinger. Og hans konserter var ofte ut av denne verden. Han ble født den 22. mai 1914, og forlot dette universet til fordel for ett eller annet univers hadde lenge hadde visst fantes der ute, den 30. mai 1993.

Hans unike kontakt med det utenomjordiske, fikk man et godt bevis på da han og hans Arkestra skulle spille på Kongsberg Jazzfestival for mange år siden. Da måtte «sjefen» inspisere alle hotellrommene for å finne ut hvilke rom som strålingsmessig passet for den enkelte musiker. Og selv valgte han det eneste rommet med fargefjernsyn!

Men nok om hans spesielle evner og tilbøyeligheter. Det japanske selskapet ezz-thetic, som arbeider tett med sveitsiske Hat Hut Records, har nå gjenutgitt to av «solgudens» tidligere plater på en CD. «Heliocentric Worlds 1» og «Heliocentric World 2», begge innspilt i 1965 på ESP-Disk Den første innspilt den 20. april, mens den andre er innspilt den 16. november.

Jeg har alltid vært fascinert av den musikken Sun Ra har laget. Og når man har i bakhodet, at han startet som musiker innenfor både ragtime, New Orleansjazz og swing, før han utviklet musikken til mer avantgarde og freejazz til hans helt egen blanding av freejazz, avantgarde, kombinert med hans mer tradisjonelle bakgrunn, samtidig som hans forhold til det utenomjordiske også påvirket hans musikk, så forstår man at man står overfor en helt spesiell musikk.

Begge disse tidligere utgitte albumene, kan nesten oppfattes som to egne «symfonier», hvor Sun Ra trekker musikerne inn i en musikalsk verden ikke så mange andre beveget seg i.

Og det starter med kraftige blåsere i et relativt fritt landskap. Men hele tiden under Sun Ras kommando. Og med å følge de to innspillingene, får vi være med på en reise i moderne musikk, hvor utvilsomt Sun Ra og hans Arkestra lå et godt stykke foran sine kolleger i utviklingen av den moderne jazzen. Det er frittgående, morsomt, underfundig og spennende, lydkvaliteten er helt ok, og musikken som framføres er spennende og ytterst kreativ hele veien. Musikerne forstår hvor Sun Ra vil med musikken, og vi legger, selvsagt merke til sakofonistene John Gilmore og Marshall Allen, og trompeteren Walter Miller (på «Heliocentric Worlds 2»).

En spennende utgivelse, som bør finne veien til de fleste platesamlinger hvor det fra før forefinnes musikk innenfor det frittgående landskapet.

I likhet med en rekke av de andre utgivelser fra Sun Ra, har disse kommet ut tidligere, både hver for seg og samlet. Og i 2010 kom «Heliocentric Worlds 1 og 2», sammen med den tredje delen av trilogien, «The Heliocentric Worlds 3», ut som en trippel-CD på det originale selskapet ESP-Disk. Her får man også med bonusmatriale på hver av platene, som må avspilles i computeren, med en dokumentar om Sun Ra, kalt «Spaceways», et fotoarkiv og noe man kaller «Critical Writings». Så hvorfor man nå har valgt å utgi de to første på nytt, vet jeg ikke. Kanskje er det vanskelig å få fatt i trippel-CDen? Jeg vet ikke, men den står godt plassert i undertegnedes CD-samling, så helt umulig å skaffe, kan den ikke være.

Jan Granlie

Sun Ra (p, bmarimba, el.celeste, timpany, bongos), Chris Capers (tp), Walter Miller (tp), Danny Davis (fl, as), John Gilmore (ts, timpany, perc), Marshall Allen (piccolo fl, fl, as, bells, cymbals), Robert Cummings (bcl, wood blocks, perc), Pat Patrick (bcl, perc), Teddy Nance (tb), Bernard Pettaway (btb), Ronnie Boykins (b), Roger Blank (perc), Jimhmy Johnson (per, tympani)

Skriv et svar