Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SWELL / BOSTON / VATCHER

«Brain In A Dish»
NOBUSINESS NBCD 121

Trombonisten Steve Swell er født i Newark, New Jersey den 6. desember 1954. Han studerte ved det lokale universitetet, før an flyttet den korte veien inn til New York City i 1975, hvor han virkelig startet sin musikalske karriere. Han spilte rast i mer enn 40 band fra salsa, storband (hovedsakelig med Buddy Rich og Lionel Hampton), og på Broadway i Bob Fosses «Dancin’». Han ble medlem av bandet til Makanda Ken McInture som førte til plateinnspillinger med blant andre Tim Berne, Joey Baron, Herb Robertson, Jameel Moondoc, Anthony Braxton, Cecil Taylor, William Parker, Bill Dixon, Butch Morris, John Zorn, Ken Vandermark, Paal Nilssen-Love, Lotte Anker (blant annet under årets Vinterjazz i København – selvsagt på Klub Primi) med flere. Han har ledet egne band, og de senere årene har han blitt en viktig del av den nye freejazz-bevegelsen i USA og Europa.

Pianisten og organisten Robert Boston kommer fra Brooklyn, hvor han en god stund har vært svært aktiv innenfor den voksende freejazz-scenen i bydelen, mens Michael Vatcher er amerikansk trommeslager som har bosatt seg i Nederland hvor han spiller mye med musikere innenfor Instant Composers Pool, så som Michael Moore, Tristan Honsinger, Luc Ex, Ernst Reijseger og andre. Han har også arbeidet sammen med Ken Vandermark, Magnus Broo og Steve Swell på en turné i 2012. Og han har medvirket på mer enn 50 plateinnspillinger.

Denne innspillingen er gjort i Park West Studios i Brooklyn den 16. august 2018, og vi får 11 «strekk» komponert av de tre musikerne i fellesskap.

Og det som man merker seg først med denne innspillingen er energien i de tre sitt samspill. Swell er en trombonist som ikke går av veien for å «renske tapeten av veggene». Han har et enormt register i sitt trombonespill, og er en av de musikerne som utvider den sedvanlige bruken av trombone som soloinstrument. Men han får ikke råde grunnen alene. I flere av «strekkene» holder Boston han i ørene med delikat og «nedpå» spill på pianoet, noe som gjør at Swell må roe ned en smule innimellom. Og bak det hele «leker» Vatcher seg gjennom de 11 låtene med delikat og løst spill.

Det er utvilsomt Swell som er den mest toneangivende solisten i trioen. Men innspillingen gjøres spennende og variert på grunn av Bostons fine spill. Platen er svært variert i temperatur, og for venner av frittgående jazzmusikk, som liker å høre dene type musikk på små klubber, vil det garantert være til stor glede å lytte til de tre musikernes kommunikasjon og spilleglede.

Jeg føler at de tre musikerne ikke har fått mulighet til å komme helt fram i lyset innenfor denne formen for jazz de senere årene. Men alle som har noe å si i den sammenhengen bør sjekke ut denne innspillingen, og de vil oppdage tre vidunderlige musikere som går sine egne musikalske veier, men som befinner seg godt innenfor den musikken vi de senere årene har fått fra for eksempel Paal Nilssen-Love, Mats Gustafsson, Peter Brötzmann, Ken Vandermark og de andre «bråkebøttene» vi mer enn gjerne setter av kvelder til å høre.

Jan Granlie

Steve Swell (tb), Robert Boston (p, org), Michael Vatcher (dr)

Skriv et svar