Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SYLVIE COURVOISIER TRIO

«D’Agala»
INTAKT CD 300

Pianisten Sylvie Courvoisier kommer opprinnelig fra Lausanne i Sveits, men flyttet til Brooklyn i 1998. Her har hun etablert seg som en av de fremste fritt improviserende musikerne i USA, og hun har gjort over 25 plater i eget navn og mer enn 35 som medmusikant. Sammen med husbonden, bassisten Mark Feldman, har de sin egen kvartett sammen med trommeslageren Kenny Wollesen og bassisten Drew Gress, som begge medvirker på Courvoisiers seneste utgivelse.

Vi får ni komposisjoner, som alle er tilegnet personer som Courvoiseier ser/har sett opp til, så som Ornette Coleman, pianistene Gerry Allen og Irene Schweizer og gitaristen John Abercrombie, for å nevne noen.

Courvoisier er en pianist med mange «kort i ermet». Jeg tror man nesten kan sette henne til å spille hva som helst, og hun gjør det med stor finesse. Her varierer musikken fra det planlagte og nesten komponerte til friere strekk hvor hun også slipper til de andre musikerne med solier. Og kompet hun omgir seg med, er to av de absolutt mest lydhøre i dagens jazz.

Sist jeg hørte Courvoisier, var i en solosekvens i Koncertkirken i København i fjor høst, en konsert som både var spennende og vital, og som jeg nesten husker alt fra den dag i dag.

Fra åpningssporet, «Imprint Double» (til Antoine Courvoisier), til avslutningen med «South Side Rules» (til John Abercrombie), er dette et utmerket studium i moderne triospill, hvor vi møter tre musikere som lytter intenst til hverandre, og som samlet lager en musikalsk stund vi mer enn gjerne skulle ha opplevd på konsert. Musikken er gjennomgående leken, ikke bare i Courvoisiers pianospill, men også, særlig i Wollesens trommespill. Hør bare på tredjesporet, «Eclats for Ornette» (til Ornette Coleman), hvordan de tre plukker opp Colemans måte å spille på og implementerer det i sitt eget. Eller femtesporet, «Pierino Porcospino» (til Charlie). Strålende.

Dette er blitt en fin plate, med tre av de ledende musikerne innenfor Brooklyn-miljøet i dag, og en plate som bør føre trioen langt utenfor gatene og de små klubbene i Brooklyn.

Jan Granlie

Sylvie Courvoisier (p), Drew Gress (b), Kenny Wollesen (dr)

Skriv et svar