Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TAMAYURA

«Tamayura»
LOSEN RECORDS, LOS246-2

Trioen Yamayura er en internasjonal trio med Karin Nakagawa på 24-strengs koto og vokal fra Yokohama i Japan og sopransaksofonisten Hans Tutzer fra Bolzano i Italia. De møttes første gang sommeren 2014 på en internasjonalt «workshop» for kunstnere og musikere i Syd-Tirol. Man kan si at de to fant tonen på denne «workshopen», og de fant fort at at de ville samarbeide musikalsk. I 2017 fikk de selskap av den italienske bassisten Paolino Dalla Porta, som ga den nyopprettede trioen mer dybde, rekkevidde og fylde i lyden. Fusjonen av kammermusikk, tradisjonelle sanger fra Japan og jazz ble ledetråden for de tre, og på dette albumet får vi åtte fine eksempler på hva koto, sopransaksofon og bass kan skape av musikk. Og det blir spesielt når det er musikere fra to land som møtes. På noen låter får de besøk av Marco Ambrosini som like godt spiller nyckelharpa, for å gjøre forvirringen total, og Katharina Dushman på perkusjon.

Selvfølgelig er det mange spor av den japanske musikken i det de gjør, men man kan også høre klare spor fra den Italienske musikken, og mye kan raskt forbindes med ting man har hørt fra andre Nord-Italienske musikere, som for eksempel Gianluigi Trovesi i hans mer «folkloristiske» eksempler.

Med unntak av åpningslåta, «Kokiriki Bushi», som er en tradisjonell japansk folkemelodi, er de fleste låtene gjort enten av Nakagawa eller Tutzer, men de gjør også Paolno Della Portas fine «Lullaby for Ugo» som en fin avslutning på platen.

Å høre en 24-strengs koto sammen med sopransaksofon har vi hørt noen ganger tidligere fra mer «frittgående» japanske musikere, gjerne også med en bass i tillegg, men å få denne musikken som spinner fra den Japanske folkemusikken over i jazzen og videre over i Nord-Italiensk musikk, er en spennende reise. De tre musikerne er svært dyktige på hvert sitt instrument, og de har laget fine låter som fungerer fint i dette formatet, og med Dalla Portas vakre intro på avslutningssporet, «Lullaby for Ugo», avslutter de en vakker plate, som er med på å utvide i alle fall mine oppfatninger om hva som passer innenfor dagens jazz. Og at et norsk plateselskap utgir en slik plate, synes jeg er modig og tøft!

Jan Granlie

Karin Nakagawa (koto, v), Hans Tutzer (ss), Paolino Dalla Porta (b), Marco Ambrosini (nyckelharpa), Katharina Dushman (perc)

Skriv et svar