Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TAUBERFELD / HAZAN / SABAG

«Bones»
NOBUSINESS NBLP 128

Bassklarinettisten Ziv Taubenfeld kommer opprinnelig fra Karmiel i Israel. Han startet å spille klarinett i 11-årsalderen og studerte senere ved det lokale konservatoriet. Fra før kjenner jeg han fra klarinettisten Michael Moores band POOL, men han har spilt med en rekke andre frittimproviserende konstellasjoner, spesielt i Amsterdam. Bassisten Shay Hazan har jeg litt vanskelig med å plassere inn i det jazzhistoriske landskapet, men han har sin egen kvintett, som ser ut til å være hans hovedband ved siden av Bones, og trommeslageren Nir Sabag er enda vanskeligere å finne ut bakgrunnen til, men jeg vet at han er Berlin-basert. Og sammen fungerer de godt sammen. Det høres ut som de har felles ideer for hvordan musikken skal utformes, og de «snakker» fint sammen gjennom det musikalske.

Trioen har i alle fall gjort en plate tidligere, «Haberdashery» på Leo Records i 2017, men den har dessverre ikke funnet veien til salt peanuts* sine postkasser.

Bones hadde sin største spillejobb til nå da spilte på North Sea Jazz Festival i 2017, og den platen som nå surrer i spilleren, er innspilt i Amsterdam i november samme år.

Vi får servert sju relativt fritt improviserte, men hvor vi hele veien får relativt strukturerte «strekk», hvor den litt rå bassklainetten til Tauberfeld fører an stort sett hele veien. Og det er den rå lyden som «gjør» denne innspillingen. Der hvor musikken kunne blitt litt melankolsk og lyrisk, blir den heller tøff og litt macho med lyden i bassklarinetten.

Og ele veien synes jeg både Hazan og Sabag føler fint opp. Hazan med en lyd i bassen som nesten kunne vært gjort av Charlie Haden, og Sabag spiller løst og fint som bringer tankene litt til en opplagt Jon Christensen. Og begge avleverer fine og spennende solier som er med på å løfte platen, og som blir en slags kontrast til Taubenfelds rå bassklarinettspill.

«Bones» er blitt en fin og spennende plate, med særpreg. Hele veien får vi fint bassklarinettspill som ligger litt på utsiden av hva vi får fra en del andre bassklarinettister, og både bassist og trommeslager er helt framme på tuppa for å pushe klarinettisten til å yte sitt beste.

En fin plate som jeg ikke er helt sikker på om makthaverne i hjemlandet er så begeistret for, særlig ikke etter «freds»-utspillene sammen med den amerikanske presidenten. Det var defintivt ikke denne trioen som underholdt under middagen etter signeringen!

Jan Granlie

Ziv Taubenfeld (bcl), Shay Hazan (b), Nir Sabag (dr)

Skriv et svar