Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TEEMU ÅKERBLOM QUARTET

«Teemu Åkerblom Quartet»
JAZZ AGRESSION JACD707

Jeg kjenner ikke til den finske bassisten Teemu Åkerblom fra før, men ifølge diverse nettsider er han en «up and coming» bassist i det finske jazzlandskapet, og hans nye kvartett er et av de finske ensemblene man forventer mye av.

Nå har den finske jazzen en lang og god tradisjon med en slags moderne utgave av bebop og mainstream. Og denne kvartetten tar denne tradisjonen litt videre, men heftig og flott spill.

De starter med «Blues for Martin» en fin boplåt med både tenor- og barytonsaksofon i front. Det gir låta en tøff og tung lyd som jeg kan like.

Det fortsetter med «Avo’s Tune», hvor barytonsaksofonist Max Zenger hart skiftet til fløyte, som duelerer med tenorsaksofonen til Ville Vannemaa. Nå er ikke jeg den som dyrker den største kjærligheten til fløytejazz, men jeg synes det fungerer bra her. Zenger har gode og gjennomtenkte ideer som han fullfører. Vannemaa er en overraskelse på tenorsaksofonen, og på flere av låtene lar jeg meg glede stort av hans tone og solospill.

Alle låtene er komponert av Åkerblom, og de gir oss beskjed om at det er en bra låtskriver vi har med å gjøre. På tredjesporet, balladen «Harmaata Näkyvissä» får de selskap av trompeteren Verneri Pohjola, en av de virkelig ledende jazzmusikerne i Finland i dag. Han spiller en fin solo og leder an i denne fine balladen, før vi får «Gilman’s Point» med kvartetten med de to saksofonene, Åkerblom på bass og Mikko Arlin på trommer.

«October 22», er nok en ballade, hvor Ville Vannemaa får vist seg fram på en fin måte. Her kommer også Pohjola inn med mer fint spill, før vi får «Dark Corners» hvor tenporsaksofonisten Jarno Tikka kommer inn i stedet for Vannemaa. Dette er også en fin ballade, med fint og litt lyst spill av Tikka.

Så avslutter de med «This One Is For Her», med Pohjola, og «From Berlin» med Tikka.

Dette er blitt en fin innspilling fra et relativt ungt band fra Finland. Åkerblom skriver fine melodier, og musikerne han har fått med seg, gjør en framifrå jobb.

Jeg måtte sjekke om kvartetten var booket inn på Tampere Jazz Happening dette året, men det var de dessverre ikke, for dette er et band jeg har lyst til å høre på konsert. Bra!

Jan Granlie

Teemu Åkerblom (b), Mikko Arlin (dr), Max Zenger (s, fl), Ville Vannemaa (ts), Jarno Tikka (ts), Verneri Pohjola (tp)

Skriv et svar